Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Vigaszágról a csúcsra

Nem történt „csoda” a párizsi arénában: a Bajnokok Ligája döntőjében a Real Madrid megverte a Valenciát. A Real mostani sikerével nyolcadszor nyerte el a BEK-trófeát. Ráadásul ez a siker azt is jelenti, hogy a királyi klub címvédőként indulhat a jövő évi kiírásban.


Fernando Morientes, Ivan Elguera és Raul Gonzalez ünnepel Párizsban     Fotó: Reuters

A spanyol házidöntő nem hozott sok izgalmat, hiszen a fővárosiak az első perctől fölényben játszottak. A Valencia kontrákra épített, de egy kivételtől eltekintve - ekkor Mendieta lövését kellett hárítania Casillas kapusnak - remekül zárt a Real védelme. A latin focit kedvelők örülhettek, mert még a nagy tét sem akadályozta meg a pengés játékosokat abban, hogy egy-egy élményszámba menő cselt be ne mutassanak.
Aztán a 39. percben Roberto Carlos 35 méteres szabadrúgása után a labda lepattant a védőkről, Farinos nem szabadított fel, és Salgado beadását Morientes fejelte be.
A második félidőt jobban kezdte a Valencia - a gólokat mégis a madridiak lőtték. Előbb McManaman „felugorva”, kapásból talált be, majd negyed órával a mérkőzés vége előtt Raul egyedül vezette a labdát Canizaresre, kicselezte őt, és nem hibázott.
Vincente Del Bosque-nek még arra is volt energiája, hogy a régóta sérüléssel bajlódó Hierrónak játéklehetőséget adjon. A második gól után már nem is erőlködtek a piros-sárgák, érezték, nincsen keresnivalójuk.
Hector Cupert az újabb elveszített finálé után végérvényesen kiérdemelte az „örök második” jelzőt (az edző eddigi csapataival mindenhol csupán ezüstéremig jutott). Talán majd az Interrel, hiszen a trénert az olasz sztárcsapattal hozták szóba.
Európa legjobb csapata tehát jelenleg a Real Madrid. Legalábbis hivatalosan. Pedig „vigaszágon” (tavaly a második helyen végeztek hazájuk pontvadászatában) kerültek be a csúcsligába, így nem állíthatjuk, hogy a királyi gárda a bajnokok bajnoka: a „blancos” nem az elsők között lett az első. Viszont megnyerték a legrangosabb európai kupát, ami nem csekély vigasz a madridi futballrajongóknak.

Jegyzőkönyv
Real Madrid-Valencia 3-0 (1-0)

Saint-Denis, Stade de France. Vezette: Braschi (olasz)
Real Madrid: Casillas - Campo - Salgado (Hierro a 86. percben), Karanka, Helguera, R. Carlos - McManaman, Redondo, Raul - Anelka (Sanchis a 83. percben), Morientes (Savio a 73. percben)
Valencia: Canizares - Angloma, Pellegrino, Djukics, Gerardo (Ilie a 68. percben) - Mendieta, Farinos, Gerard, Kily Gonzales - Claudio Lopez, Angulo

Gólszerzők:
Morientes a 39., McManaman a 66., Raul a 75. percben
Sárgalap: Salgado a 37., Gerardo a 38., Roberto Carlos az 57., Canizares a 61., Farinos a 86., Pellegrino a 90. percben