Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor, Tarján Péter
Összefogás Funar ellen

Június első hétvégéjén helyhatósági választásokra kerül sor Romániában. Amint arról már korábban beszámoltunk (Hetek 2000. május 20., ), a feszültségektől amúgy sem mentes román belpolitikát a választási kampány még kiélezettebbé tette. Többszörösen igaz ez a romániai magyarság kulturális és oktatási fellegváraként számon tartott Kolozsvárra.

A közel 400 ezer lakost számláló város minden ötödik polgára magyar ajkú. Közel 6 ezer romániai magyar diák tanul Kolozs megye megyeszékhelyének oktatási intézményeiben. Éppen ezért döntött úgy Eckstein-Kovács Péter, a román kormány kisebbségvédelmi minisztere, hogy a választásokon megméretteti magát a magyarellenességéről elhíresült kolozsvári polgármesterrel, Gheorghe Funarral szemben. Lapunk a kampány hajrájában kereste fel a minisztert és kicsi, de lelkes stábját, akik mindent megtesznek a sikerért.
Az első nehézségek Nagyvárad elhagyása után kezdődtek. A Kolozsvárig tartó 160 kilométeres útszakasz megtételéhez közel 4 órára volt szükség, mert a nemzetközi főutat folyamatosan, több szakaszban újítják fel. Ez azt jelenti, hogy 10 éve folyamatosan javítják a minőségét, de mindeddig nem jutottak a végére. Talán azért, mert az ottani benzinár nem tartalmaz akkora útadót, mint nálunk, hiszen egy liter benzint 140 forintra taksálnak a most már magánkézben lévő benzinkutaknál. Az út Kolozsvárig egyébként gyönyörű. A Gyalui-havasok oldalában elhaladva a Király-hágón át jutunk el a Hunyadiak egykori fészkébe. Kolozsvár főterén áll Mátyás király lovas szobra, körülötte a román nemzeti színekben pompázó padok árulják el, hogy hol is járunk. A város polgármestere 1996-ban a szobor közelében ásatásokba kezdett, római leletek után kutatva. Az állítólagos leletek a római kultúra jelenlétét kívánták alátámasztani, ezzel mintegy bizonyítva, hogy ki is volt előbb jelen Kolozsvárott.
A választási kampány ugyanennek a mesterségesen gerjesztett nemzeti ellentétnek a jegyében zajlik. Tapintható a városban a román-magyar ellentét, amely hol nyíltan, hol burkolt formában jelenik meg a tereken, utcákon. Egy dologban azonban egységes a város közvéleménye: elég volt a 8 éve tartó „funarizmusból”.
Egy román újságárussal elegyedtünk szóba, aki Funar sajátos politikai szemléletének vált az áldozatává. 1997-ig szállodaigazgató volt. Ma az egykori szállodájának közelében árul újságot. Hogy miért és hogyan történt mindez? Az volt a probléma, hogy „nem voltam színtévesztő, és nem arra dőltem, amerre a szél fújt” - fogalmaz burkoltan.
Meghívást kaptunk Eckstein- Kovács Péter kampánybuszára, mellyel a jelölt 4 napon át járja a választókerületek nevezetesebb helyeit, ahol személyesen beszélget az emberekkel. A buszon beszélgettünk Józseffel, aki ötvenes értelmiségi. Véleménye szerint: „A városban óriási a korrupció, nem tudom, hogy lehet-e ezen változtatni.” A város lakóit egyébként az utak állapota, a lakbérek még romániai viszonylatban is magas összege és a köztisztaság hiánya foglalkoztatja leginkább. Ezek a legégetőbb kérdések, amelyekkel nap mint nap szembesülnek. A legnagyobb lakótelepen 50 ezren laknak, és mindössze egy kukásautó jut ide. Az itt élők véleménye szerint a dolgokhoz való hozzáálláson kellene változtatni, ahhoz pedig egy új polgármesterre van szükség. Négy éve, amióta az RMDSZ benne van a kormánykoalícióban, nagyon sokat változott az emberek mentalitása. Nem lehet már az embereket úgy butítani, ahogy lehetett 1996-ban - vélekednek a helyiek.
Jellemző a mostani polgármester gondolkodásmódjára, hogy Eckstein-Kovácsnak, amikor szenátorrá választották, nem adott irodát fogadóórájának megtartására. Ő azonban úgy gondolta, hogy ebből akár profitálhat is, és mintegy demonstrálva, kitette az íróasztalát és a székét a polgármesteri hivatal elé. Igazi fordulatot csak ekkor vett az ügy. Több mint 40 személy ügyes-bajos dolgával kellett foglalkoznia az utcán.
Egyébként huszonegy jelölt verseng június első vasárnapján a polgármesteri székért. Politikai elemzők szerint a második körben jöhet létre paktum, öszszefogás Funarral szemben, hiszen a választói akarat mindenféleképpen változást kíván. Erről szól az RMDSZ kampányszlogenje is: „Egy partner Kolozsvárért, egyMÁSért”.


Interjú Eckstein-Kovács Péter kolozsvári polgármesterjelölttel
A kardok maradjanak a hüvelyben

- Miniszter Úr! Mi az oka, hogy állami funkcionáriusként beszállt a román önkormányzati választások kampányába, sőt Kolozsvárott polgármesterjelöltként indult?
- Az én helyzetem elég sajátos, hiszen az esélyem arra, hogy megválasszanak - tekintettel arra, hogy a szavazásnak van egy elég erős etnikai vetülete is - nem túl nagy. A két célom sorrend nélkül: Funar megbuktatása, illetve a magyarság. A városi tanácsban kiegyensúlyozottak lesznek a viszonyok, korántsem közömbös, hogy hány városi és megyei tanácsosunk lesz. Az elmúlt választásokon gyengén jött el a kolozsvári magyarság szavazni, meglehetősen nagy apátia ütötte fel a fejét. Azt gondolták az emberek, hogy Funar örökre Kolozsvár polgármestere lesz, és nincs mit csinálni. Ezen próbálunk változtatni. Egy saját polgármesterjelölt nagy média-, reklámlehetőség, amiből profitál a szervezet, és az embereket is megmozgatja.
- Ön az RMDSZ-nek melyik platformjához tartozik?
- A Szabadelvű Körnek az elnöke vagyok. Liberális vagyok - minden különösebb jelző nélkül.
- Mit vár a választásoktól?
- Nem képzelem be magam, nem vagyok a lelki vigasza a kolozsvári magyarságnak. Egyszerűen egy erős kampányt csinálok, igyekszem megszólítani az embereket. Talán van rá képességem, hogy a fiatalokat is megszólítsam. Kóválygok a fáradtságtól, mert az utolsó két éjszakát a diszkóban töltöttem, ott kampányoltam. A közvélemény-kutatások szerint néhány százalék román szavazatot is be fogok gyűjteni.
- Eljut a második körbe?
- Minden valószínűség szerint igen.
- Van esély arra, hogy a második körben a Funart ellenzők összefogjanak?
- Nem látom azt, hogy Funar a második fordulóban jelentősen tudná növelni a szavazatainak a számát, ezért esélyt látok arra, hogy nyerjünk.
- Mennyire egységes a romániai magyarság? Képes-e összefogni most Kolozsvárért?
- Nagyon remélem, hogy a kardok a hüvelyben maradnak, legalábbis ebben az időszakban, hiszen ez a közös érdekünk. Pláne, hogy az országgyűlési választásokon a perspektíváink nem túl rózsásak. Ezért nagyon fontos, hogy az önkormányzatokban pozíciókat szerezzünk. Kolozsvárhoz személyesen is kötődöm, hiszen a felmenőim a városban voltak ügyvédek, mint ahogy jómagam is. Politikai pályafutásom is itt zajlott, itt voltam önkormányzati tanácsnok, majd szenátor.
- Az elmondottak alapján a miniszteri bársonyszéket szívesen felcserélné Kolozsvár polgármesteri székével?
- Ha megválasztanak, akkor szemrebbenés nélkül a polgármesterséget választom. Hatalmas kihívás lenne magyarként Kolozsvár polgármesterének lenni. Ötven éve nem volt magyar polgármester a városban. Tele vannak az itt élő lakosok problémákkal, sebekkel, amik az utóbbi tíz évben ejtődtek. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy van még az RMDSZ-nek olyan tagja, aki képes lenne tárca nélküli miniszterként prosperálni.