Vissza a tartalomjegyzékhez

Szűcs Emese
Bővített lakáshitelkeret

A kormány soron kívüli ülésén kibővítette a lakástámogatási rendszert. Július elsejétől valamennyi házaspár vagy gyermekét egyedül nevelő szülő új lakás vásárlása vagy építkezés esetén az eddigi legfeljebb nyolc helyett akár tízmillió forintos hitelt igényelhet nyolc százalékos kamatra.


A növekvő igény miatt beindították a második műszakot a gönyei építőanyaggyárban. A lakástámogatási rendszer elindulásával párhuzamosan 10-11 százalékkal emelkedtek az építőanyagárak. A cégek áremelési szándékát jól tükrözi Matolcsy György gazdasági miniszter sajtótájékoztatón tett kijelentése: a tárca folyamatosan tárgyal a vállalatvezetőkkel, időnként keményen kell fogalmazni, ha szükséges. De az árak további emelkedése ellen az igazi megoldást a piac önszabályozása adja majd - tette hozzá. Ha a cégek alkalmazkodnak a beinduló lakásépítési lendülethez, többletkapacitást hoznak létre és ez megfékezi a további áremelkedést.    Fotó: MTI

A februárban meghirdetett otthonteremtési program lassabban indult a vártnál, látható volt, hogy az idei évre tervezett 110 milliárd forintos támogatási keretet az igénylők nem tudják kihasználni - ezért döntött úgy a kormány, hogy előrehozza a program második ütemét. Ennek értelmében július elsejétől megszűnik a lakástámogatási kedvezmények igénybevételének 35 év alatti korhatára. Az eddigi nyolcmillió forintból tízmillióra növekszik a kedvezményes kamattámogatással igénybe vehető összeg felső határa. Megszűnik az a jelenlegi korlátozás, hogy a kedvezményes hitelt csak az első közös lakás megvásárlásához, illetve építéséhez lehet igénybe venni. Megszűnt az új lakás vásárlása esetén kiszabott - négymillió forintig kétszázalékos, e felett hatszázalékos - illetékfizetési kötelezettség.
Kínálati oldalról a kiemelt kamattámogatás igénybevételének lehetőségét a kormány kiterjeszti mindazon vállalkozókra, közhasznú társaságokra vagy lakásszövetkezetekre, amelyek legfeljebb 30 millió forint értékű lakást építenek. Emellett adminisztratív könnyítést jelent, hogy a földhivatali eljárásnál, a jelzáloghitelek felvételénél soronkívüliséget biztosítanak.
A kormány a második félévben - egyelőre kísérleti jelleggel - beindítja a bérlakásprogramot is - jelentette be Matolcsy György gazdasági miniszter.
A bérlakásprogram megvalósítói az önkormányzatok lesznek, amelyek vásárolhatnak, építhetnek vagy akár átalakíthatnak területükön lévő ingatlanokat, például laktanyákat. A miniszter közölte: amennyiben a kísérlet beválik, jövőre megkétszerezik a támogatásra fordított összeget. Arról most a kormány nem tárgyalt, hogy átalakítanák a szociálpolitikai támogatás igénybevételének lehetőségét.
Szakértők máris bírálták a változtatást. Battha Pál,
a Lakásbérlők és Lakók Egyesületének elnöke szerint a hazai kritikus helyzetet nem lehet lakásépítéssel megoldani. A lakáshitel alapvető hibája az, hogy a nehéz anyagi körülmények között élőkön nem segít ez a rendszer sem, mivel sok család a törlesztőrészletet továbbra sem tudja kikalkulálni.
Tízmillió forintos kölcsön felvétele után - tízéves futamidő esetén - 121 ezer forint lenne a törlesztőrészlet, s ehhez havi nettó 360 ezer forintos jövedelmet kellene prezentálnia a családnak. Ekkora jövedelemmel viszont csak a népesség legfelső rétege rendelkezik.