Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Különös kegyetlenséggel

Legalább 22 gyilkosság írható fiatal-, vagy gyermekkorú elkövetők számlájára az elmúlt tíz év eseteit tekintve. Bár 1999-ben csökkent a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények száma, a valóság mégis elszomorító, hiszen az elkövetők egyre agresszívabbak, kegyetlenebbek. A statisztikát az apa- és anyagyilkos, hidegvérű rabló, vagy éppen sátánista gyerekek teszik gyászosan változatossá. Szintúgy, mint a múlt szombaton holtan talált 11 éves lány esete, akit saját, 12, illetve 14 éves iskolatársai gyilkoltak meg. Egy lapunknak nyilatkozó szakember szerint a fiatal generáció körében növekvő agresszivitás alapvetően a család intézményének válságával magyarázható.

A nyomozókat is megdöbbentő kegyetlenséggel, előre eltervezett módon meggyilkolt Kocsis Franciska és gyilkosai is a Budapest II. kerületi Nyitott Világ Fejlesztő és Felzárkóztató Általános Iskolába jártak, ahol nehezen kezelhető, általában hiperaktivitással küszködő, illetve értelmi fogyatékos, közösségekbe nehezen beilleszkedő gyerekek tanulnak.
A történet úgy kezdődött, hogy Franciska „nyomogatni merte” 14 éves barátnője mobiltelefonját, illetve gúnyolta őt és 12 éves barátját - legalábbis a barátnő elmondása szerint. Az eddigieket tetézte, mondják az elkövetők, hogy Franciska nem akart velük táncolni a táncórákon. A két gyermeknél hamar betelt a pohár és elhatározták, megleckéztetik rakoncátlan „barátjukat”. Ezért május 4-én iskola után kirándulás ürügyén elcsalták Franciskát a pestlőrinci erdőbe, mondván, fotókat akarnak róla készíteni. Ehhez azonban - a két barát szerint legalábbis - össze kellett kötözni Franciska kezét, majd a száját is betömték. Ezután - fotózás helyett - a kislányt a földre döntötték, levetkőztették, felváltva ütlegelték, majd kötéllel fojtogatták. Egyes hírek szerint mielőtt a 14 éves lány végül egy láncos bottal (nuncsakuval) megfojtotta volna Franciskát, a 12 éves fiú még meg is erőszakolta a szerencsétlen áldozatot. A tettesek a holttestet avarral, fűvel betakarták, majd távoztak. Az elkövetkező napokban azonban többször visszatértek a helyszínre, hogy ellenőrizzék, nem fedezte-e fel valaki a hullát.
Franciska édesapja, miután lánya este kilencig nem ért haza, a rendőrségen bejelentette a lány eltűnését. A rendőrség egészen május 20-ig mint eltűntet kereste a kislányt, ekkor azonban egy lakossági bejelentés alapján megtalálták a holttestét. A nyomozás során a gyanú egyre inkább a lány két iskolatársára terelődött, bár azok az első kihallgatáson még teljes meggyőződéssel tagadták tettüket. Végül a második kihallgatás során a nyomozóknak sikerült megfejteniük a fiatalok által előadott, több ellentmondást is tartalmazó történet valódi változatát: a két gyanúsított egymástól függetlenül bevallotta tettét. A fiatalkorú lányt a rendőrség őrizetbe vette, a gyermekkorú fiút pedig nevelő-javító intézetben helyezték el.
Franciska édesapja egy napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy lányukat liberális szellemben nevelték, bárhová elengedték, mindig adtak neki elegendő zsebpénzt is. A kislányt emellett mindig arra tanították: legyen mindenki felé bizalma, és higgyen az emberek jóindulatában.
Úgy tűnik, ma már a fiatal generáció körében is veszélyes a feltétlen bizalom, hiszen tavaly a gyermekkorúak mintegy 4 ezer, a fiatalkorúak pedig több mint 11 ezer bűncselekményt követtek el a közel 132 ezer öszszesen ismertté vált esetből, nem egyszer saját kortársaik sérelmére. Bár a fenti számok csak a gyermekkorúak esetében jelentenek növekedést az előző évekhez képest, a gyakorlat azonban mégis szomorú képet mutat, hiszen, bár az esetek száma valamelyest csökkent, az elkövetés brutalitása egyre nő. Az elmúlt években mind többször lehetett hallani társukat különös kegyetlenséggel halálra kínzó intézetis gyerekekről, taxisgyilkos tinilányokról, vagy éppen kistestvérét széttrancsírozó sátánista fiatalról. A múlt hónapban pedig egy 17 éves fiú gyilkolta meg rokkantnyugdíjas ismerősét, majd a holttest mellett tovább játszott áldozata számítógépén.
„Ezeknek a gyerekeknek általában már a szüleik sem kaptak megfelelő nevelést, ők voltak az úgynevezett kulcsos gyerekek. Nem véletlen, hogy az ő gyermekeikben sem alakultak ki az egészséges erkölcsi gátak, hiszen nemhogy a televízióban, de még otthon sem láttak hiteles mintát” - ad magyarázatot a fiatalkori brutalitás növekedésére Dr. Szilágyi Mária kriminálpszichológus, aki szerint részben a család intézményének válságával próbálhatunk valamiféle magyarázatot adni a fentihez hasonló esetekre. „A gyerekek egyébként a tévé előtt ülve jó példát biztosan nem látnak, sőt nemegyszer onnan tanulják a fiatalkorú gyilkosok azokat az elkövetési módszereket, ami sokszor a rendőröket is megdöbbenti”- emelte ki a szakértő. A konkrét gyilkossággal kapcsolatban (ahol egyébként az akciófilmekben gyakran látható nuncsakuval fojtották meg az áldozatot) Dr. Szilágyi Mária elmondta: elképzelhető, hogy a gyerekek vallomásukhoz híven tényleg csak megleckéztetni akarták az áldozatot, azonban annyira „belejöttek”, hogy semmi sem tudta őket megállítani, hasonlóan olyan esetekhez, amikor az elkövető harminc késszúrással öli meg áldozatát, pedig az már az elsőtől meghalt volna.


Tinédzser gyilkosok évtizede

1990. október 4. - O. K. 15 éves fiú mezőkovácsházi otthonukban brutális kegyetlenséggel megölte és széttrancsírozta 13 éves húgát. A fiatal testvérgyilkosra a sátánizmus hatott, bár annak vádja nem igazolódott. Hat év és nyolc hónap, fiatalkorúak börtönében eltöltendő büntetésre ítélték.
1993. április - Sáfár József köztiszteletben álló kaposvári iparost súlyosan bántalmazta lakásán a 13 éves H. Péter. A idős férfi belehalt sérüléseibe.
1993. szeptember - Gy. Tibor 17 éves pocsaji fiatalember megrugdosta a 66 éves, ittasan fekvő Gajdics Sándort, aki belehalt sérüléseibe.
1993. november - Abdán M. G. 14 éves diák véletlenül meglőtte 17 éves testvérét egy 22-es kaliberű sportpisztollyal.
1994. június - A kaposvári Kenese-hegyen egy 16 éves fiú fejszével fejbe vágta édesapját, aki a helyszínen szörnyethalt.
1994. november 6. - Fóton különös kegyetlenséggel kínozták meg a 9 éves M. F. kisfiút, akinek halálát végül is fulladás okozta. A tettesek a 15 éves F. I., a gyermekkorú K. I. és a 10 éves K. Z., aki az áldozat intézeti társa volt.
1994. december - A 18 éves Petrovics Norbert Ózdon szóváltás miatt tenyérnyi nagyságú mágnesvassal fejbe verte nagymamáját. Az idős Gál Józsefné belehalt a sérülésbe.
1995. február 24. - A szegedi T. József lakásán agyonütötte a 69 éves G. Józsefnét.
1995. augusztus - Takács Zoltánt Makkoshetyén 16 éves fia vágta fejbe, mivel megelégelte italozását és durvaságát. Az apa meghalt.
1995. december 20. - K. Roland lenti és K. András keszthelyi fiatalkorúak felkeresték K. András nagymamáját, K. Györgyné keszthelyi lakost. Az idős asszonyt K. Roland több késszúrással súlyosan megsebesítette. Az asszony a helyszínen életét vesztette.
1996. december 7. - Diósjenőn egy 17 éves lány baltával agyonverte részeges és agresszív apját, az 50 éves J. F.-et.
1997. május 14. - Szolnokon kirabolták, és több késszúrással meggyilkolták D. Gábor 51 éves tanárt. Az üggyel gyanúsított L. P. Lajos és gyermekkorú társa szökött állami gondozottak voltak.
1997. november 21. - Két 14 éves lány, B. Andrea és B. Diana vízzel telt palackkal leütötte, majd halálra rugdosta Gáspár János taxisofőrt, és elvitték gépkocsiját.
1997. november 29. - A 14 éves M. Tibor, valamint a 16 éves B. Péter és T. István kirabolta V. Zoltánékat, egy tollkereskedéssel foglalkozó, közismerten jómódú házaspárt. A férfit több késszúrással megölték, felesége is súlyosan megsérült.
1998. április 21. - Pacsán egy 15 éves fiú, H. J. szóváltás közben konyhakéssel halálosan megsebesítette az apját.
1998. június 9. - Két 13 éves fiú, Sz. T. és K. Gy. kábítószer hatása alatt halálra vert egy 54 éves dunaharaszti férfit.
1998. október 31. - Egy 16 és egy 17 éves egri fiú - szóváltás után - két idősebb férfira támadt Egerben. Az egyik férfi el tudott menekülni, a másikat olyannyira megverték, hogy belehalt sérüléseibe.
1999.január 25. - Anyját védve saját apját szúrta halálra a salgótarjáni Zs. S. 18 éves fiú.
1999. május 28. - Gödön két környékbeli középiskolás fiú - V. János és T. Attila - megölték a 14 éves M. Krisztiánt a korábbi zaklatásaiért.
1999. július 24. - Gyöngyösön a 15 éves B. T. kezével úgy ütötte fejen barátját, a 16 éves N. Z.-t, hogy kórházba szállítása után röviddel meghalt.
2000. február 3. - Brutális módon megölte nevelőintézeti társát három fiatal Nyírbátorban. G. B. 14 éves, L. K. 15 éves és E. A. 18 éves fiatal bosszúból ölte meg a 14 éves V. K.-t, mert elárulta, hogy korábban közösen követtek el egy betöréses lopást.
2000. május 4. - a 11 éves Kocsis Franciska meggyilkolásával egy 12 és egy 14 éves budapesti fiatalt gyanúsítanak. Korábbi csínytevések miatt akarták megleckéztetni a kislányt, de a büntetés emberöléssel végződött.
(Bognár Anna, MTI-Sajtóadatbank)