Vissza a tartalomjegyzékhez

Hazafi Zsolt
Az ártatlanság vélelme

Összeférhetetlenség, sikkasztás, alapvető törvényi és etikai szabályok áthágása - címszavak a Körmendy-Ékes Juditot, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) fideszes elnök asszonyát érintő, szocialista képviselők által elmondott felszólalásokból. Fideszes politikusok felháborítónak tartják az ellenzéki megnyilvánulásokat, és azt mondják: a szocialisták az ártatlanság vélelmét semmibe véve rágalmaznak.


Körmendy-Ékes Judit Nahlik Gáborral. Rágalom vagy valóság?

A 168 Óra című hetilapban napvilágot látott történet legfontosabb szereplője Lissák Marcell, a médiatestület elnök asszonyának férje, aki öt évvel ezelőtt 10,2 millió forintot vett fel saját cége számlájáról. Az alkotóműhely vezetői szerint jogtalanul, ezért feljelentették Lissákot. A bíróság első fokon 1996-ban, majd másodfokon 1998-ban a pénz kamatokkal növelt összegének visszafizetésére kötelezte a jogász végzettségű férfit. Az ügyvéd védekezése szerint Lissák a bankból felvett összeget átadta a cég egyik vezetőjének, ennek szemtanúja - így Lissák koronatanúja - egy Ottlik András nevezetű férfi volt, aki viszont azóta már eltűnt, a rendőrség körözi. (Az eltűnésnek természetesen oka van: Ottlik a közelmúltban, Orbán Viktor miniszterelnök jogi tanácsadójának kiadva magát, tízmillió forintot csalt ki egy soproni vállalkozótól, a pénzt a „közélet szentélyében”, a Parlamentben vette át.)
A hetilap emellett beszámolt arról, hogy a II. és III. kerületi ügyészség egy másik ügyben Lissák ellen sikkasztás, testvére és Körmendy-Ékes Judit testvére ellen orgazdaság miatt emelt vádat.
Mindezek mellett Lissák a Minimax gyermek tévécsatorna egyik programigazgatója. A csatorna működését az az ORTT engedélyezte, ahol Lissákné Körmendy-Ékes Judit - a döntéshozatalban meghatározó személy - kurátor volt, majd elnök lett.
Az újság beszámolt arról is, hogy mindeközben Lissák a Magyar Televízióval is munkaszerződésben állt, sőt - ahogy a lap sejteti -, közreműködött abban, hogy a Minimax olcsón szerezzen mesefilmeket az MTV archívumából. Lapinformációk és szocialista politikusok szerint mind Körmendy-Ékes Judit, mind Lissák Marcell Simicska Lajos egykori Mahír-vezető köréhez tartozott, s részt vettek a cég ingatlan- és egyéb ügyeiben.
A „bajt” tetézte, hogy újabb tárgyalási fordulóhoz érkezett a Czeizel Endre genetikus nevéhez kötött béranya-ügy is. Körmendy Ékes Juditot a családi állás megváltoztatásában bűnsegédként, valamint közokirat-hamisítással vádolja az ügyészség. Ezzel az üggyel egyébként már 1996 óta foglalkozik a sajtó.
Kedden Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető-helyettes azt kérdezte az azonnali kérdések órájában Orbán Viktornak címezve: A miniszterelnök tudott-e a fennálló összeférhetetlenségi helyzetről, amikor Körmendy-Ékes Juditot jelölte az ORTT elnöki posztjára, illetve most, hogy már tud az öszszeférhetetlenségről, mit kíván tenni. Körmendy-Ékes Judit férjének egy olyan időszakban volt ügyvédi munkára megbízása az MTV-től, amikor Körmendy-Ékes Judit már az ORTT tagja volt.
A feltett kérdésre Orbán Viktor helyett Járai Zsigmond válaszolt. A pénzügyi tárca vezetője leszögezte, hogy Körmendy-Ékes Juditot az ORTT elnöki posztjára Göncz Árpád köztársasági elnök, illetve a kormányfő közösen jelölte, és egyikük sem tudott összeférhetetlenségi okról. Hangsúlyozta, hogy az ORTT elnökének és tagjainak visszahívására sem a köztársasági elnöknek, sem pedig a miniszterelnöknek nincsen lehetősége összeférhetetlenségről, illetve kizárásról csak az ORTT dönthet.
Az interpellációs időszakban Burány Sándor ugyancsak szocialista, és ugyancsak frakcióvezető-helyettes azt feszegette: Körmendynek összeférhetetlenségi okok miatt le kellene mondania pozíciójáról, ugyanis Körmendy-Ékes Judit férje nemrég mint a Minimax csatorna programigazgatója szerepelt a lapokban. Burány bejelentette: kérni fogják, hogy az Állami Számvevőszék vizsgálja át az MTV gazdálkodását, különösen a mesefilmarchívum esetében.
Az interpellációra válaszoló Bogár László, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára minősíthetetlennek nevezte ezt a felszólalást, és elmondta: az említett ügyekben még nem született jogerős bírósági döntés. Az államtitkár emlékeztette a honatyát arra, hogy egyik képviselőtársa ellen viszont már született bírósági ítélet.
Répássy Róbert, a Fidesz - MPP frakcióvezető-helyettese, a párt jogi kabinetjének vezetője szerint felháborító, hogy a szocialista politikusok nem veszik figyelembe az ártatlanság vélelmének elvét, a szocialisták által előcitált ügyekben ugyanis nem született bírósági határozat, ráadásul több kérdés is jogi természetű vita tárgyát képezi.
Répássy úgy véli: sajnos a parlament 10 éves története azt mutatja, hogy a pártok - mindegyik oldal - megsértették ezt az elvet, mert az ártatlanság vélelmének alkotmányos joga - sajnálatos, de - nincs pontos garanciákkal körülbástyázva. Ezért a rágalmazási ügyeknél nehéz a megtámadott fél védekezése, hiszen az visszafelé sülhet el: egy per esetén a téma újra és újra előkerül, ami a megrágalmazottnak árt legjobban. Az ügyben a többszöri szocialista felszólalást Répássy a rágalomsulykolás technikájának nevezte, melyben a cél az, hogy függetlenül a tényektől, egy személyhez negatív emléket ragasszanak a közvélemény előtt.
Burány Sándor, aki a szocialistáknál e téma felelőse, a Heteknek kifejtette: az ORTT a legfőbb letéteményese a hazai sajtószabadságnak, ezért élén csakis feddhetetlen ember állhat. Körmendy nem ilyen ember, hiszen büntetőeljárás folyik ellene, sőt az is kiderült, hogy a férje különböző megbízatásai és az ő tisztsége öszszeférhetetlenek. Ez utóbbit ugyan mindenféle csűrés-csavarással próbálják magyarázni, de az tény: Körmendy részt vett olyan döntésekben, amiben a férje érintett volt. Burány szerint nem előlegeztek meg semmilyen bírósági döntést, csak azt mondták, büntetőeljárás alatt áll Körmendy. A politikus elmondta: inkább a Fideszre jellemző, hogy nemhogy bírósági döntéseket előlegeznek meg, hanem ahol még eljárás sem indult, sőt ahol még bizonyítékok sincsenek - csak feltételezgetések -, abból már politikai ügyeket kreálnak.


Vállalja a vizsgálatot

„Bármilyen vizsgálatnak állok elébe, ha a Országgyűlés Kulturális Bizottsága ezt szükségesnek tartja - nyilatkozta Körmendy-Ékes Judit, az ORTT elnöke. Szerinte egy ilyen vizsgálat sok félreértést tisztázhat személyével és főképp az ORTT munkájával kapcsolatban. Ezeket a félreértéseket és hamis híreket néhány felelőtlen, szakmai és emberi tisztességet nem ismerő személy okozza, akik politikai és egyéb elkötelezettségeik miatt nyilvánvalóan érdekeltek abban, hogy megbénítsák a testületet mint médiafelügyeletet - közölte az ORTT elnöke hozzátéve, hogy az összeférhetetlenség tárgykörében az egyetlen vitát kiváltó tényt maga terjesztette a testület elé, miszerint férje 2000. január 10. és február 29. között szerződésben állt az MTV Rt.-vel. Megjegyezte: férjének eszébe sem juthatott, hogy egy ingatlan tárgyú tanácsadási ügylettel összeférhetetlenséget okoz.
(Magyar Nemzet, 2000. május 20.)