Vissza a tartalomjegyzékhez

Kalmár Mónika
A keszthelyi ingatlanháború folytatódik

Gyuga Pál, Zala megye 3. számú választókörzetének képviselője a Fidesz-frakció szerdai etikai bizottsági ülése előtt bejelentette: kilép a kormánypárti képviselőcsoportból, politikusi pályafutását független képviselőként folytatja.

A honatyával szemben azért kezdeményezett eljárást frakciója, mivel vállalkozása és egy keszthelyi kft. között - lassan öt éve - húzódó jogvitás kérdést úgy oldott meg, hogy a per tárgyát képező ingatlant elfoglaltatta egy őrző-védő kft.-vel. Azóta a telepen működő Balatontext Kft. mintegy száz dolgozója közül jó néhányan a kapun kívül „állják le” munkaidejüket.
A demonstráció közel egy hete folyamatosnak mondható: Gyuga Pál ugyanis ekkor foglalta el másodszor az objektumot (az első esetről lapunk előző számában számoltunk be részletesen). Úgy tűnik, az álláspontok megmerevedtek: a Balatontext vissza kíván jutni a telepre, Gyuga Pál cége, a Seiffert Rt. viszont kitart amellett, hogy a terület az övé - amint erről már a Legfelsőbb Bíróság is határozott -, és ha minden jól megy, a helyszínen rövidesen megkezdi beruházását egy ismert német multinacionális cég.
Dr. Bódis István, a Balatontext ügyvezetője kérdésünkre elmondta: ők az ügyben csak jogszerű eszközöket hajlandók használni, feljelentése nyomán - amelyben többek között önbíráskodás, rablás elkövetésében való bűnsegédlet elkövetésével gyanúsítja a képviselőt - e napokban folytat vizsgálatot a Zala Megyei Ügyészség Nyomozóhivatala, hétfőn pedig a megyei közigazgatási hivatal által kijelölt nagykanizsai jegyző foglalkozik a Balatontext birtokvédelmi kérelmével.
Gyuga Pál a sajtóhoz szerdán eljuttatott nyilatkozatában kijelenti: „A Fidesz-frakció döntését - az etikai bizottsági meghallgatásról - és az üggyel kapcsolatos, a sajtóban megjelent rágalmakat visszautasítom, méltatlannak tartom, hogy emberi méltóságomban alázott meg, és ezért a mai nappal a Fidesz-frakcióbeli tagságomról lemondok.” Gyuga szerint - noha az természetes, hogy a tulajdonosnak a bitorlóval szemben joga van saját tulajdonát védeni - az eddig megjelent cikkek, riportok többsége nem tényszerűen foglalkozott az esettel, és a végkövetkeztetés is többnyire az volt, hogy rossz ember az, aki a saját tulajdonát védi. „Mélységesen megértem azokat a munkavállalókat - írja a képviselő - akik kárvallottjai ennek a példaértékű esetnek. Úgy tűnik, hogy ők a szenvedő alanyai a munkáltató cég jogszerűtlen magatartásának, amely törvénysértések sorozatát követte el. Én személy szerint is azon leszek, hogy az ügy törvényes keretek között, az üzleti etikával egyezően, mielőbb befejeződjön. Másrészt a beruházásunk kapcsán 150 új munkahely létrejöttével a munkavállalók problémáját is sikerült enyhíteni.”