Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Gólya hozta áramszünet

„Egy gólyafészek belegubancolódott az elektromos távvezetékbe, és valószínűnek tartjuk, hogy emiatt borult Lisszabon városa, valamint Portugália egész déli része sötétségbe” - nyilatkozta a portugál Áramszolgáltató Vállalat szóvivője. „A meghibásodott távvezetéket tartó oszlop közelében végzett légi ellenőrzés során egy gólya maradványait, fészkének megmaradt darabjait és a megsérült szigetelőanyag részeit találtuk meg” - mondta el a szóvivő a portugál TSF rádió egyik műsorában. Lisszabon és Dél-Portugália legnagyobb része 1 órán át volt áram nélkül. 20 évvel ezelőtt fordult utoljára elő, hogy az ország ilyen hatalmas területén teljes sötétség uralkodott. „A most kezdődő vizsgálat fényt akar deríteni arra, hogy egy ilyen meghibásodás hogyan érinthetett ekkora térséget” - tette hozzá a szóvivő. (Reuters)


Tapétázott autók

Kamionsofőrök és autóbusz-vállalatok már ismerik a módszert: egy kaliforniai társaság azt ígéri a dél-floridai autósoknak, hogy akár 400 dollárt is fizet nekik havonta azért, hogy autójukat reklámokkal tapétázzák ki. Ez az autótapétázó cég - melynek már közel 200 ügyfele van Kaliforniában, Oregonban és Washingtonban - hamarosan miami és orlandói sofőrökkel is szerződést kíván kötni. A részvétel feltételei: a 18. életév betöltése, havonta legalább 1600 kilométer levezetése, valamint követelmények hosszú sorának való megfelelés. Egyik ilyen előírás, hogy az illető személy az elmúlt évben nem követett el semmilyen szabálysértést. A szerződések 5 évre szólnak, azonban egy év után 30 napos hatállyal felbonthatók. Nem a sofőrök tapétázzák autóikat, ám nem kötelesek hozzájárulni mindenféle reklám felragasztásához. Visszautasíthatják például szeszesitalok, cigaretták és pornográf üzletek reklámozását. (USA Today)


Büdös a tofu

Annyira büdös a tofu (sült szójatúró), hogy már több háztömbnyire is megcsapja az ember orrát, és csak a legmerészebbek keresik meg a bűz forrását. A „rossz szagú tofu”, ami nem más, mint bő zsírban sült, megerjesztett szója-aludttej vagy túró, egy orrfacsaró, felejthetetlen falat, mely már generációk óta hozzátartozik a kínai közösségekhez, ámbár néhányan már a hátuk közepére kívánják a tofut. A szomszédoktól jövő panaszkodások után, a Hong Kong-i Környezetvédelmi Minisztérium a tofu ügyében beidézett egy üzlettulajdonost, Ng Shiu-ping-et, mivel a zsúfolt Mongkok negyedben álló boltja nem tett eleget a „levegőszennyezés elleni figyelmeztetésnek”. Ng-re, aki azt állítja, nem bűnös, áprilisban 12 ezer Hong Kong-i dollár (1538 USD) büntetést rótt ki a bíróság levegőszennyezés miatt. 1999 júniusa óta ez az ötödik alkalom, hogy megbüntették az üzlettulajdonost. (Reuters)