Vissza a tartalomjegyzékhez

Mód Júlia
Egy földelt művész láthatatlan alkotásai

Budapest határában a Kis-Duna jobb partján fekvő festői környezetű kisváros, Szentendre ad jelenleg méltó otthont a világot már bejárt MicroArt - a világ legkisebb aranytárgyait bemutató - kiállításnak. A főtéri képtár emeleti termében elképedve csodálhatjuk meg a Kijevben élő művész, Mikola Szjádrisztij 14 alkotását, aki 40 éve különböző anyagokból, főleg aranyból alkotja a világ legapróbb műremekeit.


Fecskecsalád. Egy mákszem felében kialakított kompozíció aranyból készült madarakkal

A mikroszkópon keresztül elénk táruló tárgyak élethű és pontos másai a minket körülvevő világnak. Az alkotó ötletei általános érdeklődési területei szerint alakulnak. Itt van például Kolumbusz Kristóf aranyból készült hajója (melynek hossza 3,85 mm és 256 alkatrészből áll, ahol a vitorlafeszítő kötelek vastagsága 0,003 mm, még a zászlón is pontosan kivehető a címer) vagy a világ legkisebb sakktáblája, amely egy gombostű fején terpeszkedik, egy híres játszma állását mutatva. Ahogy hihetetlenkedve nézünk a mikroszkópba, óhatatlanul felmerül a tipikus kérdés: vajon mi késztette a művészt ilyen mikrominiatúrák alkotására, és hogyan lehet elérni ilyen hihetetlen fokú precízséget?
A 64 éves agrármérnök még diákként olvasta az újságban, hogy valaki egy hajszálra tudott írni, és ez indította el őt a kutatásban, amely azóta az életét tölti ki. A mikroművészetben minden csúcsot ő tart. Egy rizsszemre verset írt, és nevét platinából ráírta egy hajszál keresztmetszetére. Ezek, a világon a legkisebb, emberi kézzel írott betűk a kiállításon is megtekinthetők.


Rózsaszál. Egy hosszában kifúrt és külső felületén fényesre polírozott hajszálban egy piros rózsaszál van elhelyezve. A virág átmérője 0,05 mm

Az alkotás technikai problémáinak megoldásához nagyon jól kell ismerni az alkalmazott anyagok fizikai, kémiai, mechanikai tulajdonságait, mert csak ezek birtokában lehet mintegy játszani velük, illetve élni ezek előnyös és hátrányos tulajdonságaival. Például hosszas kísérletezés után jött rá a művész, hogy a természetben megtalálható legkeményebb mag a kömény, viszont jól faragható, így ebből készült a 3x4 mm-es márványhatású Rembrandt-portré.
A megmunkálás során nagyon fontos a technikai sorrend betartása. Ezek a munkafolyamatok mindig egyediek, soha nem ismétlődnek. Ezért nincs állandó szerszáma sem, azokat is újra és újra meg kell alkotnia - energiájának 95(!) százalékát ez köti le. Saját bevallása szerint a legtöbb műszaki megoldásra nem feltétlenül a műhelyében, hanem a metróban, uszodában vagy nyakkendőkötés közben jött rá.
Műhelytitkaiba a kiállítás magyarországi védnöke avat be minket. Vágóeszközei mik-roszkópikus gyémántdarabok, melyeket egy nagyon hegyes szerszámra állati eredetű ragasztóval rögzít. Tollként kettévágott hajszálat használ, aranygömböt pedig Bunzen-égőn átejtett aranyreszelékből nyer (az arany megolvadva gömbként esik le) - csupán csak mikrosz-kóppal a nyomára kell bukkanni az asztalon. Előfordult, hogy elkészített egy szerszámot, és 3 hónapig kereste az asztalán, persze mikroszkóppal. Az alkotónak le kell földelnie magát, mert szervezetének elektromos töltése hatására eltűnnének az arany mikroszemcsék.
Ez a munka maximális fizikai-pszichikai koncentrációt igényel, és mivel minden műveletet kézzel végez, a mikroszkópikus vágóeszközök mozgatását - ki hinné? - még a légzés és a szívverés is zavarja. Ezért a különlegesen finom és pontos műveletek során arra törekszik, hogy azt két szívverés között ejtse meg.
A kijevi állandó kiállításon még nem hétköznapibb tárgyak is láthatók, úgymint egy mákszembe beépített 16 db működőképes villanymotor, vagy egy élethű nagyságú szitakötő két szeme helyén ketyegő két óra.
Felejthetetlen élményben lesz része kicsinek-nagynak, aki csak ellátogat a kiállításra. Szentendre egyébként is patinás hangulatú város: múzeumai, XVIII. századi épületei, szűk lépcsői közt feltétlenül érdemes eltölteni egy kellemes nyári napot, és akár piknikezni is lehet a Duna-parton.

A MicroArt kiállítás megtekinthető a hét minden napján 10-18 óráig, május 31-ig (nagy valószínűséggel ezt az időtartamot meghosszabbítják). Jegyek: felnőtt 300 Ft, diák/nyugdíjas 150 Ft. Az érdeklődők keressék Kutlán Andrást a 06(26)317-155-ös telefonszámon.