Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Elszabadult petárdák

A hollandiai Enschede városka lakói először azt hitték, tűzijáték-bemutatót látnak. Székeket hoztak ki a házuk elé, hogy jobban lássanak. Pár percen belül azonban - egy hatalmas erejű robbanást követően - lángba borult az ES Fireworks nevű gyár. A héten még két helyen: a spanyolországi Valencia közelében, illetve az Egyesült Államokban is felrobbant egy-egy tűzijátékot előállító gyár.


Tűzlabda a holland petárdaraktár felett. Magyarázatra várva    Fotó: Reuters

„Csak azt mondhatom, hogy ami történt, normális körülmények között nem történhetett volna meg. Nem találunk rá magyarázatot” - nyilatkozta a tűzoltó-parancsnokság vezetője, Aad Groos azt követően, hogy múlt szombaton a hollandiai Enschedében felrobbant a tűzijátékot gyártó ES Fireworks nevű gyár. A baleset következtében mintegy húszan - köztük négy tűzoltó - életüket vesztették, hatszázan pedig megsebesültek. A pontos áldozatok száma azonban a mai napig sem tisztázott; a mentőalakulatok munkáját nehezítette ugyanis, hogy nem lehet tudni: az eltűnt kétszáz ember a szerencsétlenség áldozatává vált, vagy rokonoknál húzódott meg a baleset után.
A katasztrófa kiváltó okáról egyelőre nem született hivatalos vélemény. A rendőrség nem zárja ki a gyújtogatás lehetőségét sem, jóllehet sokkal valószínűbbnek látszik az a feltételezés, hogy a gyár területén engedély nélkül tárolt magnézium okozta a bajt. Az történt ugyanis, hogy az épületben tűz ütött ki, melynek következtében felrobbant néhány, tűzijátékot tartalmazó láda, a város lakói ezt vélték tűzijáték-bemutatónak. Amikor azonban a helyszínre érkezett tűzoltóság oltani kezdte a tüzet, a gyárban levő magnézium a kifecskendezett vízzel reakcióba lépve robbanást okozott.
A tűz következtében mintegy száz tonna anyag robbant fel, s ez okozta a legsúlyosabb károkat is: a gyár környékén négyszáz lakóépület rongálódott meg, s a lángok a közeli erdőre is továbbterjedtek. A tűz miatt felrobbant egy szomszédos épület is, melynek teteje azbesztből készült, s így mérgező anyagok kerültek a levegőbe. Emiatt vasárnap hatalmas tömeg tiltakozott a robbanékony anyagok lakott területen történő tárolása ellen. A lakosság nagy része - beleértve a város polgármesterét is - azt sem tudta, hogy az ES Fireworks nevű gyár egyáltalán létezik. Az eset kapcsán a gyár képviselői hangsúlyozták: amikor 1977-ben felépítették a létesítményt, az jóval a város határán kívülre esett. A település időközbeni egyre dinamikusabb növekedése miatt azonban egyre-másra épültek köré az olcsó lakótelepek.
Két nappal a hollandiai katasztrófa után, hétfőn Spanyol-országban is felrobbant egy tűzijátékot előállító üzem. Szemtanúk elmondása alapján délután négy órakor óriási erejű robbanás rázta meg a gyárat. A baleset során öten meghaltak és nyolcan megsérültek. A Spanyolország déli részén fekvő Rafelcover városában található gyárban keletkezett tűz egy szomszédos erdőre is átterjedt, mielőtt a tűzoltók eloltották. A baleset oka egyelőre ismeretlen. 1991-ben egyébként történt már hasonló robbanás a létesítményben, akkor egy személy vesztette életét.
A robbanássorozat harmadik „epizódjára” az Egyesült Államokban került sor kedden. Buffalóban szintén egy tűzijátékhoz szükséges anyagokat előállító üzem kapott lángra. Az épületben tartózkodó férfi életét vesztette, egy másik pedig - aki a segítségére sietett - súlyosan megsérült.