Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Javuló költségvetés

Az év első négy hónapjában 115,8 milliárd forint volt a költségvetési hiány szemben a tavalyi megegyező időszak 218, 6 milliárd forintjával. Kedvezően alakultak az áfa, valamint a vállalkozói adóbefizetések és az szja-ból is több bevétel folyt be a büdzsébe. Hasonlóan alakult az államháztartás hiánya az év első négy hónapjában, hiszen fele annyi lett a negatívum (156,6 milliárd forint), mint a tavalyi. Ez a hiány az éves előirányzat 36 százalékát teszi ki, ami jelentős javulás az elmúlt évhez képest.(MTI)


Nőttek a reálkeresetek

Az év első három hónapjában 1,2 százalékkal emelkedett a reálkereset, a múlt év azonos időszakához képest 13,2 százalékkal haladta meg az 1999. január-márciusi értéket. Legnagyobb arányban a versenyszférában nőttek a bérek (15,6 százalék) a költségvetési szerveknél az előirányzatnak meg-felelően, 8,3 százalékkal emelkedtek a keresetek. Az első negyedévben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó nominális átlagkeresete 79.900 forint volt. A legjobban fizető gazdasági ág a pénzügyi tevékenység volt, ahol 177.833 forint volt a bruttó kereset, a legkevesebbet, 47.540 forintot a szociális ellátásban dolgozók kaptak. (MTI)


A Rolls-Royce Magyarországon

Rolls-Royce (RR) mint a világ egyik vezető energiaipari és gázturbina gyártója Magyarországot a jó műszaki tervezés és a fejlett gyártástechnológia forrásának tekinti, ezért szeretnék, ha minél több magyar vállalat válna stratégiai beszállítójává. Ez ügyben előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a Mollal és más cégekkel. a NATO-tag Magyarország a jövőben fontos szerepet játszhat az Európai Unióban, mivel az RR a hajtóművek területén a NATO legfőbb európai beszállítója. Az RR októbertől magyar egyetemekkel közös kutatásfejlesztési programokat indít, sőt vegyes vállalatokat alapít a hazai cégekkel. (MTI)