Vissza a tartalomjegyzékhez

Orosz Eszter
Egészségesebb családi házban lakni

A DEM Információs és Gazdaságkutató Iroda felmérése szerint dinamikusan nő a befogadott lakáshitel-kérelmek száma. Azonban amíg 15 ezer érdeklődőt regisztráltak, csupán 402 alkalommal nyújthattak kamattámogatású hitelt - derült ki a Társaság a Lakásépítésért Szervezet sajtótájékoztatóján. A társaság építőipari cégeket, illetve szervezeteket tömörít, célja az, hogy fellendüljön a lakásépítés, és évi 40 ezer új lakás épüljön. Péter Gyula, a társaság képviselője elmondta, hogy lobbiznak annak érdekében, hogy bővüljön a lakástámogatási rendszer, jövőre lazuljanak a kamattámogatás feltételei, és beinduljon a bérlakásprogram.

Varga Dénes, a DEM ügyvezető igazgatója elmondta, hogy azért nem nő gyorsabban a lakásépítési hitelt felvevők száma, mert nagyon szűk a jogosultak köre. Egyrészt azért, mert a családok egy része létbizonytalanságban él: kevés a megtakarításuk, és mivel a hitel fizetése akár több évtizedre is kötelezettséget jelent, nem vállalják fel a törlesztést. Mások az alacsony jövedelmük miatt esnek el a hitelfelvételtől, mert gyakran minimálbérre, vagy a valóságosnál jóval alacsonyabb fizetésre vannak bejelentve, és a bankok csak a papíron igazolt jövedelmet veszik figyelembe. Ezen kívül a fekete-, illetve a szürkegazdaság is belejátszik az alacsony hitelkihelyezésbe. Egy 9 milliós családi ház felépítésénél átlagban 1,5 millió forintról nem készül számla, s így adózás sincs utána - mondta Varga Dénes. Amennyiben azonban hitellel építkeznek, mindenről számlát kell prezentálni, gyakorlatilag tehát ennyivel drágul az építkezés, s ezt nem tudják már felvállalni a családok.
A Társaság a Lakásépítésért Szervezet megbízásából a SOTE Magatartástudományi Intézet felmérést készített a lakáshelyzet és az egészségügyi állapot közötti összefüggésről. Kiderült, hogy lakótelepeken, illetve a zárt belvárosban lakók jobban ki vannak téve az úgynevezett urbanizációs betegségeknek. A zárt belvárosban lakók az átlagnál 5 nappal, a lakótelepiek 2 nappal többet vannak táppénzen, a 3-12 lakásos kertes társasházakban lakók az átlagot hozzák, míg a kertes családi házban élők az átlagnál két nappal kevesebbet betegeskednek. Ugyanez a tendencia megfigyelhető a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az emésztési rendellenességek kialakulásánál is. Sőt a depreszszió, a drog- és az alkoholfogyasztás is az említett sorrendet mintázza. A drogfogyasztás, a depressziós tünetek, a reménytelenség, valamint a félelmek és szorongásos esetek kétszer akkora számban fordulnak elő a belvárosban, illetve lakótelepen lakók között, mint a családi házakban élőknél. A születési hely is determinál, ezen pszichés panaszok lényegesen gyakoribbak azok között, akik zártan beépített városban, illetve lakótelepen nőttek fel. Országos szinten a lakosság 30 százaléka él lakótelepen, illetve zsúfolt belvárosban, a fővárosban ez az arány 60 százalék fölötti!
Ezen számokból adódik, hogy a családi ház építésének igen jelentős egészségmegőrző, betegség kialakulását megelőző szerepe lehet - hacsak maga az építkezés nem jelent aránytalanul nagy pszichés és anyagi megterhelést a családnak.