Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Hoppon maradt jelölt

Hét éve nem szavazott le az Országgyűlés Külügyi Bizottsága szaktárca által ajánlott jelöltet. Katona Tamás volt MDF-es, majd MDNP-s, egykor népszerű politikus most a kormányoldal kellő támogatásának a hiánya miatt - még - nem utazhat Lengyelországba.


„Hívtak, jövök, segítek” - mondta Németh Miklós exminiszterelnök az MSZP elnökével, Kovács Lászlóval tartott megbeszélése utáni sajtótájékoztatón, ahol bejelentette: dolgozni fog a pártért    Fotó: Vörös Szilárd

10 igen és 11 tartózkodás lett a végeredménye annak a szavazásnak, melyen Katona Tamás lengyelországi nagykövetté való megválasztása volt a tét. Az Országgyűlés Külügyi Bizottságának ülésén, meglepetésre, a kormánypártok nem voltak egységesek a jelölt személyét illetően. A kisgazdák a szocialista képviselőkkel együtt tartózkodtak, ami Katona kinevezésének az elutasítását eredményezte.
Molnár Gyula, a bizottság MSZP-s alelnöke a Heteknek elmondta, hogy tartózkodásuk oka a háromnegyed évvel ezelőtt megfogalmazott külügyi politikájuk egyik elve: nem támogatnak olyan nagykövetet, aki nem beszéli az adott ország nyelvét, főleg ha szomszédos vagy közeli országról van szó.
Az alelnök véleménye, hogy az Antall-éra alatti, szinte kizárólag politikai alapú kinevezési rendszer „átvétele” a mostani koalíció tevékenységében nem szerencsés: jelenleg egyfajta hálaként a Fidesz-MPP pozícióba akar juttatni olyan MDF-es és MDNP-s expolitikusokat, akiket más módon nem lehetne tűzközelbe hozni. A mostani kinevezésnél nem Katona Tamás személyével volt a baj, hanem azzal, hogy szakmailag alkalmatlan - nem beszél lengyelül. Hegedűs Mihály kisgazda országgyűlési képviselő, a külügyi bizottság tagja szerint nem illő dolog zárt ülésen elhangzott dolgokról a nyilvánosság előtt beszélni, mert az sértené az adott személy személyiségi jogait. Ezért nem is kívánta kommentálni azt, hogy miért tartózkodtak a kisgazdák. A képviselő annyit elárult, hogy tisztán szakmai indokok álltak döntésük hátterében.
Katona Tamás a nemrég kinevezett Bába Ivánt váltotta volna le Varsóban. Katona nem lép vissza a jelöltségtől, mert nem ő jelentkezett, hanem a Külügyminisztérium választotta ki, ezért az ő kezükben van a döntés - mondta el újságíróknak a bizottsági ülés után.