Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
A rendőrség tehetetlennek tartja magát

Egyre több sajtóorgánum „feszegeti” azt, hogy a társadalomra, a családokra és a hátrányos helyzetű fiatalokra oly veszélyes prostitúciót azért nem lehet Magyarországon visszaszorítani, mert bizonyos politikai és hatósági körök támogatását is élvezik. Egyre többen állítják ugyanis: „Fejétől bűzlik a hal.” Konkrétumok nincsenek, találgatások viszont igen. A rendőrség pedig tehetetlennek tartja magát.

- Halló, Margit utcai szociális otthon?
- Nem igazán… - válaszolja egy fiatal női hang.
- Én a szociális otthont keresem, nem jó helyen járok?
- Nem. Nagyon nem az - adja értésünkre újból, teljes meggyőződéssel ugyanaz a hang.
A fenti beszélgetés az egyik budapesti bordély bezárása után nem sokkal zajlott le szerkesztőségünk, illetve a bordélynak helyet adó budai lakás között. A rövid, álcázott „telefoninterjúból” világosan kiderült, hogy a rendőrségi razzia nem okozott túl nagy megrázkódtatást a kupleráj ügymenetében: a lányok ugyanott folytatták, ahol az incidens miatt nem sokkal azelőtt befejezték. A BRFK egyébként már egy évvel ezelőtt is rajtaütött az érintett, tiltott tevékenységet folytató „klubon”, hasonló végkifejlettel.
A lapokban és az internetes hírújságokban már a tavalyi eset kapcsán is szinte egymásra licitálva jelentették: rendőrségi információ szerint a nyilvánosházat több magas rangú hivatalos személy is látogatta. A legutóbbi budai razzia kapcsán ugyancsak felmerült, hogy a rajtaütés során a klubban egy prominens személy is tartózkodott. A TV 2 ez irányú információi azonban tévesnek bizonyultak - legalábbis hivatalos rendőrségi források szerint - nem kellett egyetlen ismertebb személyt sem „kimenekíteni” kényelmetlen helyzetéből.
A Magyar Hírlap (MH) értesülései szerint ugyanakkor a nyomozók a helyben lefoglalt nyilvántartások mellett a Matávtól lekérték a két ház portaszolgálatának híváslistáját is, amelyekből kiderült, hogy a szolgáltatások után sokan érdeklődtek az Országház épületéből, a Honvédelmi Minisztériumból, a Tűzoltóság Országos Parancsnokságától és egyéb közhivatalokból is. Tehát, ha a legutóbbi esetnél nem is „bukott le” prominens személyiség, általánosságban elmondható, hogy a kuplerájok vendégkörébe tartoznak olyan beosztásban lévő személyek, akik sokat tehetnek a klub „biztonságos üzemelése” érdekében. Az MH egyébként úgy tudja, hogy a budai kupleráj kapcsán a rendőrség tanúként hallgatta ki az egyik kerületi polgármestert is.
Hogy a magát az interneten is hirdető kupleráj miként üzemelhet tovább a rendőrségi razzia után is? Samu Attila, a BRFK sajtószóvivője a Heteknek elmondta: mivel maga a prostitúció nem számít bűncselekménynek, a lányokat - hacsak nem bizonyítható rájuk az üzletszerű kéjelgés elősegítése - el kellett engedniük. A szóvivő szerint a prostitúció elleni hatékony küzdelemhez törvénymódosításra lenne szükség, hiszen jelenleg a rendőrség csak az ahhoz kapcsolódó bűncselekményeken (drog-, illetve emberkereskedelem, üzletszerű kéjelgés elősegítése stb.) keresztül tudja azt felszámolni. Ugyanakkor a hatályos magyar jogszabályok szerint a bordélyházak látogatói sem követnek el semmilyen bűncselekményt, bár minél közismertebb személy a vendég, annál kínosabb számára, ha ez kiderül.
A nyilvánosház az interneten is hirdeti magát, de a rendőrség ebben a vonatkozásban sem intézkedhet, hiszen a hatályos jogszabályok szerint csak az a hirdetés minősül szexhirdetésnek, amelyben az ellenszolgáltatás összege fel van tüntetve. Mint Urbán Tamás, az ORFK Internetfigyelő Szolgálatának egyik vezetője a Heteknek elmondta: több száz ilyen, a fentihez hasonló, magyar nyelvű honlap van, melyeken hölgyek ajánlják fel magukat, de a rendőrség az említett okok miatt tehetetlen.
Egy lapunknak nyilatkozó rendőrtiszt elmondta: mindaddig csak beszélhetünk erkölcsi megújulásról, amíg Angliához hasonlóan - ahol a közelmúltban egy ilyen ügy miatt bíróság előtt állt egy politikus - nem lesz nálunk is névvel és ranggal nevesített lebukás.