Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Hathatós magyar segítség a Pándy-ügyben

A magyar rendőrség segítségével kulcsfontosságú információkhoz jutottak a belga hatóságok a hírhedt református lelkész, a brüsszeli mészárosnak is nevezett Pándy András ügyében - értesült a Hetek. A magyar rendőröknek köszönhetően sikerült megtalálni azokat a személyeket, akik a meggyilkolt családtagok szerepét játszották el a lelkész környezetében. A belga hatóságok a héten zárták le a nyomozást, az ügy tárgyalása jövőre kezdődik Brüsszelben.

Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk, a világéletében lelkésznek készülő Pándy András debreceni segédlelkészi képzése után, 1956-ban politikai okokból emigrált Belgiumba, ahol tanulmányai befejeztével hivatalosan is a református egyház lelkészévé avatták. A hívek Pándyt éles eszű, hidegfejű, sokszor már szinte kegyetlen lelkészként ismerték. (Hetek 1997. december 12.) A belga rendőrség szerint - az egyházi körökben Magyarországon is ismert - Pándy első két feleségét, két fiát, illetve két mostohalányát különös kegyetlenséggel és hidegvérrel ölte meg. Pándy az áldozatok földi maradványait a lehető legkülönfélébb módokon próbálta eltüntetni: volt, akit a kertben hantolt el, volt, akit savval maratott szét, vagy urnában tárolt. A gyilkosságok a nyolcvanas évek második felében történtek, de jó ideig - még annak ellenére is, hogy több rokona tett ellene feljelentést - sikerült eltűnésnek álcáznia azokat. Végül mégiscsak megindult a nyomozás a Pándy-ügyben, aminek során egyre több jel mutatott arra, hogy a rokonok nem képzelődtek.
Az ügy felgöngyölítése során belga nyomozók háromszor is jártak Magyarországon, ahol fontos bizonyítékokat találtak arra nézve, hogy a lelkész valóban elkövette a szörnyű tetteket. Mint ahogy azt Kovács Lajos ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának osztályvezetője a Heteknek elmondta: egyik jelentős eredménye az volt a magyarországi látogatásoknak, hogy megtalálták azokat a személyeket, akiket Pándy éveken keresztül arra alkalmazott, hogy játsszák el az eltűnt családtagok szerepét. Elképzelhető, hogy a „színészek” tanúvallomása a brüsszeli per során is fontos szerepet fog játszani. Kovács ezredes azt is hangsúlyozta, hogy a (főként belga) sajtóban megjelent híradásokkal ellentétben a belga és a magyar hatóságok között a nyomozás során mindvégig harmonikus és konstruktív volt a kapcsolat.
Pándy András egyébként a mai napig tagadja, hogy bármi köze lenne a közeli hozzátartozóinak „eltűnéséhez”; a beismerés helyett - úgy tűnik - ideológiát gyártott arra nézve, hogy miért nem ő tette a brutális gyilkosságokat. Tavaly ősszel ugyanis azt nyilatkozta, hogy a családtagoknak „bizonyos személyek elől kellett elbújniuk”. Arra a kérdésre pedig, hogy akkor miért találtak emberi csontokat lakásának pincéjében, azzal érvelt: temető van a ház alatt, illetve valakik odacsempészték az emberi maradványokat.
Pándy Ágnes apjával ellentétben ugyanakkor részletes vallomást tett, amelyben öt gyilkosságot beismert. Az egyik belga napilap szerint azt is elmondta, hogy a gyilkosságok indítóoka az a sorozatos vérfertőzés volt, amelyet apja rajta és más leánytestvérein követett el.
A VTM flamand kereskedelmi televízió az ügy kapcsán bemutatott egy riportot Pándy Ágnes egykori cellatársával, aki azt állítja: a lány elmondta neki, hogy több gyilkosságot - apja kényszerítésére ugyan - de egyedül ő követett el. Pándy András ügyvédje, Hein Diependaele a sajtónak nyilatkozva kijelentette, szerinte Easley vallomása is azt támasztja alá, hogy Pándy András nem ölt meg senkit. A hat gyilkosságból ugyanis szerinte ötöt Ágnes követett el, míg a hatodik személy valóban eltűnt.