Vissza a tartalomjegyzékhez


Alku

A Hetek április 29-ei száma ajánlotta Arthur Miller Alku című darabját, mint a tavaszi színházi évad egyik figyelemreméltó bemutatóját. Nos, a Madách Kamaraszínház produkciója valóban nem okozott számunkra sem csalódást, bár a teltházas előadást csak az utolsó sorból, pótszékről volt alkalmunk megtekinteni. (Egy tipp: pótszékes jegyet az előadás napján 13 órától lehet foglalni - telefonon is.)
Egyetértek Gálvölgyi Jánosnak a lapban megjelent véleményével, miszerint kellemes meglepetés, hogy ezt a színdarabot ma ilyen jól fogadja a közönség. Miller a darabban a húsz-harminc évvel ezelőtti Amerikát jellemzi „csereszabatos” társadalomnak, ahol a lényeg, hogy a ház, az autó vagy akár a feleség adott időben gyorsan lecserélhető legyen. Tulajdonképpen szerencsés az évtizedekkel megkésett magyarországi bemutató időzítése, hiszen a hetvenes években, amikor a Trabantról (ötévi várakozás után) legfeljebb Wartburgra, netán Ladára lehetett váltani, korántsem lehetett sejteni a fogyasztói világ és a hagyományos értékek konfliktusát.
Gratulálok Gálvölgyi Jánosnak, aki - messze túllépve a kommersz televíziós programokból ismert sémáit - emlékezetes alakítással viszi színre a derűs és bölcs bútorkereskedő, Solomon figuráját. Köszönet a lapnak a jó ötletért és ajánlásért.

Üdvözlettel:
M. Sárközi Anikó, Budapest