Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Szurkolj, ne lövöldözz!

Bárki, aki lőfegyvert szolgáltat be a Las Cruces-i rendőrségre, két darab tíz bokszmeccsre szóló, 25 dolláros jegyet és ezen felül még 50 dollárt kap jutalomként. A tíz bokszmérkőzés egyikének főszereplője az egykori pehelysúlyú világbajnok, Johnny Tapia. Nincs korlátozva, hogy fejenként hány fegyvert lehet leadni a rendőrségen, és a rendőrök még kérdéseket sem fognak feltenni. Tapia kezdeményezését a Las Cruces-i rendőrség, a Dona Ana Megyei Rendőrkapitányság és a bűnüldözők támogatják. Tapia nyolcéves volt, amikor édesanyját meggyilkolták. Az 50 dolláros jutalom az Otthonteremtési és Városfejlesztési Osztálytól kapott 14 ezer 300 dolláros adományból áll rendelkezésre. Ez az osztály egy egyesült államokbeli program része, melynek célja, hogy a lőfegyverek visszavásárlásával visszaszorítsák a bűnözést. (USA Today)


Rögbimeccs tévedésből

A Dochester Gladiators brit öregfiúk rögbicsapatának Romániában óriási meglepetésben volt része. Fordítási hiba miatt ugyanis a román mezőny legjobb profi csapata, a Steaua Bucurest ellen kellett pályára lépnie, s a televízió a rangadót egyenes adásban közvetítette. A Dorset-partiak azt gondolták, egy román öregfiúcsapat lesz ellenfelük, a románok meg azt, hogy Nagy-Britannia legjobb csapatával kell megmérkőzniük, így legjobb játékosaikat vonultatták fel, többek közt nyolc külföldön versenyző játékost, és a nemzeti csapatkapitányt. Volt aztán meglepetés a brit csapatban! „Halálra rémültünk, amikor megláttuk őket” - emlékszik vissza a 45 éves Dave Scaddon. „Előző éjszaka egy kicsit kiruccantunk, sörözgettünk, mindenki enyhén másnapos volt.”
„Akkor lett az egész gyanús, amikor vendéglátónk azt kérdezte, nem akarunk-e edzeni a meccs előtti este, ami nem éppen a mi stílusunk - tette hozzá a 43 éves Nigel Jones. - Aztán a meccs előtt a románok elkezdtek bemelegíteni, mint az igazi profik, mi meg szívtuk egyik cigit a másik után, annyira berezeltünk.” A végeredmény 61-17 a románok javára. (Reuters)


Apu marad

Egy kairói bíróság feleségeik kérésére négy férfit eltiltott a külföldre utazástól az új személyiségi jogokról szóló törvény alapján. A március 1-jén életbe lépett törvény lehetővé teszi a feleségeknek, hogy néhány hónap alatt elváljanak, ha lemondanak tartásdíjhoz való jogukról. Ilyenkor azonban az iszlám khula jogszabály szerint a férjüknek pénzben átadott jegyajándék visszajár nekik. Az új bírósági döntés értelmében a férjek vagy fizetnek tartásdíjat feleségüknek, vagy utazási tilalom alá kerülnek. Amennyiben mégsem hajlandóak feleségük eltartását biztosítani, egy évig terjedő börtönbüntetést szabnak ki rájuk. A mostani bírósági végzések egyetlen hibája az, hogy mindegyik férj külföldön dolgozik, és csak akkor lesz végrehajtható, ha a férfiak egyszer újra Egyiptom földjére lépnek. (Reuters)