Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Trubadúrlíra portóival

„Portugália távol van - ezért ez a sok kék e héten hozzánk költözött” - mondta emelkedett hangulatban a mellettem álló látogató, miközben egy kiállítás képeit nézegette a Vista Utazási Centrumban. „Igaz, az a foci is messze van már, amikor még játék volt” - dörmögi egy másik hang az Eusébióról vetített sportfilm után, ugyanitt. Két költői est, nevezetesen a portugál középkori trubadúrlírát idéző, illetve a modern portugál költészeti antológiát bemutató esti rendezvények között a helyszín utazni hív, s felfedezni azt a Portugáliát, amelyet az ICEP - a Portugál Nagykövetség Kereskedelmi és Idegenforgalmi Hivatala - ízléses kiadványai is terjesztenek.


Utcarészlet Lisszabonban   

A vidéki nagyvárosok (Kecskemét, Szeged és idén Pécs) után a fővárosban első alkalommal megrendezett Portugál Kulturális Napok egyik jelentős színhelyéül szolgált a Merlin Színház, ahol május 4. és 8. között különösen figyelemreméltó rendezvények zajlottak. Esténként Balázs Zoltán rendezésében Fernando Pessoa, a legismertebb XX. századi portugál költő sorai színházi előadássá terebélyesedtek „Ez az ősi szorongás” címen. Ennek keretében az ELTE Portugál Tanszékének vezetője, Dr. Pál Ferenc tartott bevezető előadást a nálunk is méltán ismert világnagyság műveinek kétnyelvű előadóestje előtt. Azt, hogy a több mint húsz éve működő tanszék egyben kulturális műhely is, mi sem bizonyítja jobban, hogy a héten két alkalommal rendezték meg a budapesti Camoes Intézettel közösen kiírt műfordítói pályázat díjkiosztását. Fernando Costa igazgató és magyar kollégája külön kiemelték: „interaktív kapcsolatra törekszenek a portugál irodalmat kedvelő olvasóval”, s mintegy bevonják az irodalmi felfedezésbe a most már kötetben is megjelentetett műfordítókat. Ehhez a tanszékvezető vezette Ibisz Kiadó - mely sorra jelentette meg az elmúlt évek során a portugál irodalom gyöngyszemeit - adott ezúttal is fórumot. Almeida Garrett és Cesário Verde múlt századi versei tehát immár magyarul is élvezhetők, miként a zene és a tánc formanyelvén megszólaltatott más kamarabemutatkozásokra is sor került a hét során. Az EU soros elnöki tisztét betöltő Portugália nagykövete, Dr. Joăo Versteeg úr, a Pesti Est különszámában arra utal, hogy országa érdemben foglalkozik az unió zökkenőmentes kibővítésének kérdésével, s ezért is volt önmagán túlmutató fontossága annak a kerekasztal-beszélgetésnek, amelyet ugyancsak a Merlinben rendeztek e tárgyban.
A kultúra e sokféle regiszteréből a Duna Televízió is merített: láthattunk művészfilmet (Tanner: A fehér városban), útirajzot és természetfilmet, sőt felvételről Fatimából közvetített szentmisét, mi azonban a zenei élményt ajánljuk szombati olvasóinknak: azt a sajátos etnofolkot, amely e sorok megjelenése után élőben is hallható. Joana Amendoeira, a mindöszsze 18 éves fado-énekesnő lép fel május 13-án, szombaton 19.30-kor a Zeneakadémia Kistermében a coimbrai Praxis Nova együttes kíséretében, hogy a portugál „fátum” édesbús dalaival újra elragadtassa budapesti közönségét. Aki teheti, s főleg, ha még a hó végéig az Országos Széchényi Könyvtárban jár, tekintse meg az 5OO éves Brazília tiszteletére rendezett térképészeti kiállítást. Rádöbbenhet arra, hogy a most nálunk is sokoldalú módon bemutatkozó Portugália kulturális dimenziója valójában milyen tág - amint erre Pessoának a portugál tengerről szóló sorai is utalnak: „benned ring az ég”.
(Bővebb felvilágosítás utazási kérdésekben a következő címen kapható: ICEP 1056 Budapest, Belgrád rkp. 26. Tel.: 266-52-10)