Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Az orosz rém álomcsapat bukása

Kialakult a legjobb nyolc csapat mezőnye a jégkorong vébé legutóbbi játéknapján. Az eddigi legnagyobb negatív szenzációt a házigazda orosz gárda szolgáltatta. A világbajnoki tornák legeredményesebb gárdája, amely az észak-amerikai profi liga küzdelmeiben edződött játékosokból verbuválódott, kiesett a további küzdelmekből. Az 1993-as vébé óta még érmet sem szerzett alakulat nagy reményekkel vágott neki az idei, hazai pályán megrendezett viadalnak.


Orosz játékosok lehajtott fejjel a balul sikerült A-csoportos jégkorong vébé után. Szétütötték a házigazdát     Fotó: Reuters

Alekszandr Jakusev szövetségi kapitány a legjobb erőket tudhatta csapatában, például az idei NHL-gólki-rályt, Pavel Burét. Az Ottawa Senators gárdájával fizetése miatt haragban lévő Alekszej Jasin is visszakapta játékjogát a torna idejére, melyet klubja függesztetett fel a nemzetközi szövetséggel. Az NHL play off-jából kiesett csapatok légiósai között is sokan vállalták a vébé-részvételt, hogy ismét bajnoki címhez segítsék a szbornaját.
A csoportmérkőzéseken a franciák elleni 8-1-es siker után azonban katasztrofális eredményeket produkált a végső győzelem kivívásáért harcba szállt orosz legénység. Az inkább bankjairól és óragyártásáról híres Svájc, valamint az Egyesült Államok is ellátta a Dream Teamnek titulált gárda baját. Az 1-12. helyért folytatott összecsapásokat tehát pont nélkül kezdték, a szurkolók és az újságok erősen bírálták a szövetségi kapitányt az összeállítás és a szereplés miatt.
„Mindannyian azért jöttek, hogy szeretett Oroszországunkért játsszanak. Nyolcvankét NHL mérkőzés van a lábukban, most nyugodtan fekhetnének valamelyik strandon, helyette itt vannak, és az ország dicsőségéért hajtanak” - reagálta le a bírálatokat Jakusev.
A Lettország elleni fiaskó a kiesés szélére sodorta a gárdát, és Jakusev bejelentette, hogy a vébé után távozik posztjáról.
„Megloptak bennünket, szenvedünk és szégyelljük magunkat. Valamennyien arra számítottunk, hogy a válogatott hazai pályán végre megszerzi a régóta várt aranyérmet. Az NHL-sztárokkal felálló Dream Teamnek is nevezett együttes azonban ellopta azt a kevés örömteli pillanatot is, amelyet a nehéz körülmények között élő emberek számára okozhatott volna” - háborgott a Szovjetszkij Szport című lap.
Azután ismét egy pofon: az egykor orosz válogatott Csiplakov góljával a fehérorosz válogatott is legyőzte a szbornaját. A svédek elleni „minden mindegy” mérkőzés előtt bocsánatot kértek a szurkolóktól: „Megértjük és osztjuk a közönség érzéseit. Sajnáljuk a történteket. Csapatom nevében szeretnék bocsánatot kérni a fájdalomért, amelyet gyalázatos teljesítményünkkel okoztunk szurkolóinknak” - tolmácsolta a játékosok üzenetét Jakusev.
Alátámasztásképpen az eddigi legjobb játékkal győzték le az esélyesebb svédeket, de győzelmük ellenére elbúcsúztak a további küzdelmektől. A legjobbak közé jutott a címvédő cseh válogatott, amely Lettországgal mérkőzhet az elődöntőbe jutásért. A Jagrt, Haseket nélkülöző olimpiai bajnokcsapat a végső győzelemre is esélyes.
A farmcsapatokból és az NHL rájátszásából kiesett gárdák játékosaiból összetákolt Egyesült Államok remek játékkal nyert a csoportjában, és Szlovákia ellenében juthat a négy közé. Ellenfele a tornán a meglepetéseket okozó Svájc lesz. A szerdai pihenőnap után folytatódik a küzdelem, és május 14-én eldől, hogy ki nyeri meg ezt az eddig is izgalmakat, keresztbeveréseket és bukásokat hozó világbajnokságot.

Jégkorong világbajnokság, Szentpétervár
Negyeddöntők: Csehország-Lettország 3-1; Kanada-Svájc 5-3;
Finnország-Svédország 2-1; Szlovákia-Egyesült Államok 4-1.
Az elődöntőben: Kanada-Csehország, Finnország-Szlovákia.