Vissza a tartalomjegyzékhez

Csereklyei Márta
Anarchia a gyémántköztársaságban

Az elmúlt hetekben többször beszámoltunk arról, hogy politikai, vallási és természeti tragédiák, zűrzavar sújtja Afrika több térségét. Miközben tovább tartanak a zimbabwei véres földfoglalások, Etiópiában tízmilliók szenvednek az éhínségtől, naponta ezrek halnak meg AIDS-ben, ezúttal a nyugat-afrikai Sierra Leonéban fordult ismét válságosra a helyzet. A Forradalmi Egységfront nevű felkelő szervezet ötszáz ENSZ békefenntartót ejtett túszul, hogy így tiltakozzon a nemzetközi szervezet által "erőszakosan" végrehajtott leszerelések ellen. A nemzetközi békefenntartó testület, úgy tűnik, egyelőre tehetetlenül nézi az eseményeket.


Egy Sierra Leone-i kormánykatona őrjáraton a fővároshoz közeli Waterloo településen. Megfutamították a lázadókat, de a háború tart    Fotó: Reuters

Lapzártánkig nem érkezett hír arról az ötszáz ENSZ békefenntartóról, akiket múlt héten ejtett túszul a Forradalmi Egységfront nevű Sierra Leone-i felkelő szervezet. A nemzetközi sajtó az ENSZ súlyos válságáról beszélve számolt be az Afrika nyugati partján fekvő országban történt eseményekről, melyeknek főszereplője a Forradalmi Egységfront (RUF) 63 éves vezetője, Fodaj Sankoh.
Sankoh igazi veteránnak számít: már az 1967-es katonai puccsban is részt vett, amikor is kifogásolta, hogy a katonaság az elért sikerek ellenére visszaadta a hatalmat Siaska Stevens elnöknek. Stevens természetesen nem maradt hálátlan: hat évre börtönbe záratta Sankoh-t, aki kiengedése után Bo városában nekilátott, hogy diákok részvételével lefektesse a későbbi Forradalmi Egységfront alapjait.
Sankoh 1991-től kezdte aktívan megszervezni a felkelő csoport tevékenységét. Több évet töltött azzal, hogy a fegyveres kiképzés mellett elméleti oktatásban is részesítse gerilláit, akik megismerkedhettek Sankoh sajátos világképével, mely különböző vallási tanokat, például a maoizmust ötvözte az afrikai nacionalizmussal.
A hosszú évek fáradságos munkája végül meghozta "gyümölcsét": az ország gyémántbányáinak felügyeletéért folytatott nyolc évig tartó polgárháború során a RUF gerillái civilek tízezreit mészárolták le, nők tucatjait erőszakolták meg, valamint gyerekeket raboltak el és csonkítottak meg.
A zavargásoknak a Nigéria vezette nyugat-afrikai katonai erők ECOMOG nevű szervezetének sikerült véget vetnie. Sankoh-t 1998-ban hazaárulás vádjával halálra ítélték, ám az 1999. július 7-én a RUF, illetve a Sierra Leone-i kormány által Togo fővárosában, Loméban aláírt békemegállapodás értelmében követőivel együtt amnesztiát kapott. Mi sem bizonyítja jobban az akkori elnök, Ahmad Tejan Kabbah "nagylelkűségét", mint hogy a megállapodással a hatalom gyakorlásában való részvételt is biztosította Sankoh számára, aki jelenleg is az ország alelnöke, négy embere pedig kulcsfontosságú pozíciókat tölt be a kabinetben. A nagyvonalúságért cserébe Sankoh ígéretet tett 45 ezer katonája leszerelésére.
Sankoh azonban nem arról híres, hogy betartja ígéreteit, ezért került sor a békefenntartó erők Sierra Leonéba érkezésére. Az ENSZ-csapatok feladata az lett volna, hogy felügyeljék a felkelők leszerelését még a 2001-ben esedékes választások előtt. A Sierra Leonéba küldött kéksisakos katonák száma júliusra meg fogja haladni a 11 ezer főt, s ezzel az akció a világ jelenlegi legnagyobb ENSZ békefenntartó műveletévé válik.
A létszámtól eltekintve azonban más területen nem igazán nevezhető "nagynak" a nemzetközi szervezet afrikai akciója. Nem elég, hogy január óta sem sikerült foganatosítania a leszerelést, de könnyű- és nehézfegyverzetének jelentős részét is elveszítette. "A RUF jó vásárt csinált - nyilatkozta egy diplomata. - A fegyverzetük úgyis ócska volt már. Most 800-900 új fegyverre tettek szert. Mindezt ingyen és bérmentve. Garantált házhozszállítással. Soha nem voltak ennyire jó járműveik, mint most. Egyszerűen hihetetlen, amit az ENSZ itt művel."
A hír először a múlt héten röppent fel: a RUF összesen mintegy ötszáz ENSZ-katonát ejtett túszul. A nemzetközi szervezet szóvivője, Fred Eckhard pénteken bejelentette, hogy a felkelők lefegyvereztek és foglyul ejtettek egy 208 zambiai katonából álló, Makeni városába tartó kontingenst. Ezt még több túszejtő akció kísérte, majd szombaton megszakadt a kapcsolat további 200 békefenntartóval, s ezzel ötszázra nőtt a felkelők által fogva tartottak száma. Azóta eltelt egy hét, ám az ENSZ a mai napig sem képes megadni az eltűntek pontos számát.
Hétfőn az ENSZ-katonák szabadon bocsátását, illetve a békemegállapodás betartását követelő tömeg vette körül Sankoh freetowni rezidenciáját, mely egyébként ugyancsak ENSZ-felügyelet alatt áll. A nemzetközi szervezet katonáinak sorfalán átlőve Sankoh testőrei négy tüntetőt öltek meg, több tucatot pedig megsebesítettek. A lövöldözést követően a rivális milícia, a Fegyveres Erők Felkelőtanácsa (AFRC) támadást indított rezidenciája ellen, s a harcok során heten életüket vesztették.
Az incidens óta Sankoh-nak nyoma veszett: egyesek szerint a hegyekbe menekült, mások viszont úgy gondolják, hogy kormánycsapatok tartják fogva. Az ENSZ mindenesetre attól tart, hogy ha a RUF halottnak hiszi vezetőjét, akkor semmi sem állíthatja meg abban, hogy támadást indítson a főváros, Freetown ellen. Ezt megelőzendő a kéksisakosok Freetown kulcsfontosságú pontjain megerősítették állásaikat. Az óvatosságot az is indokolja, hogy szerdán a RUF gerillái megtámadták a fővárostól 24 kilométerre fekvő Waterloo városát. Szemtanúk elmondása szerint a felkelők a túszul ejtett ENSZ-katonák egyenruháiban harcolnak. A hír tragédiához vezetett: a kormány csapatai lelőttek hat kenyai békefenntartót, mert ENSZ-egyenruhát viselő lázadóknak nézték őket.
Az ENSZ a hét elején minden nélkülözhető alkalmazottját az ország elhagyására szólította fel. A túszejtésekre, illetve a kiújuló harcokra való tekintettel a Világélelmezési Program bejelentette: nem szállít több élelmiszersegélyt a mintegy 200 ezer szükségben levő Sierra Leone-i lakosnak. A probléma kezelésében a nemzetközi szervezet most Nigéria segítségét kéri, aki az ENSZ megérkezése előtt egyszer már sikerrel kezelte a válságot.