Vissza a tartalomjegyzékhez

Márer György, New York
Római vétó az utódjelöltekre

Terrence Cook bíboros érsek hajdanán gyakran adta azt a tanácsot leendő utódának, a bőbeszédű John O'Connor püspöknek, hogy "Nem kell minden helyzetből gólt lőni". A múlt héten elhunyt O'Connor bíboros érsek 16 esztendeig állt az amerikai katolikus egyház élén, mint annak legharcosabb, egyben legvonzóbb szószólója. Ő volt azonban az a tanítvány, aki a leghatározottabban elutasította mesterének mondását, kijelentvén: "Azt hiszem, én majdnem minden helyzetből gólt lőttem."


John O'Connor bíboros: Egyes rockszámok hallgatása az "ördögöt segíti" és "démonikus megszállottsághoz vezethet"    Fotó: Reuters

O'Connor valóban ritkán hagyott ki lehetőséget arra, hogy megszólaljon a nyilvánosság előtt: a művi vetélés, a fogamzásgátlás vagy a nők pappá szentelése témájában egyaránt markáns véleménye volt, és ezek az érzelmileg is érzékeny kérdések bizony alaposan megosztották az amerikai katolikusokat. Mindig készen volt olyan ellentmondást nem tűrő, dogmatikus megjegyzésekre, amelyek aztán belekerültek az esti híradókba, és megjelentek a másnapi lapokban. Ilyen emlékezetes nyilatkozata volt, amikor a Monica Lewinsky-féle szexbotrány kapcsán élesen kritizálta Bill Clinton elnök magatartását: "amenynyiben igazak az állítások, az elnök megérdemli a nyilvánosság haragját" - mondta O'Connor. (Hetek, 1998. szeptember 19., )