Vissza a tartalomjegyzékhez

Tudósítónktól
Álruhás áljuhász

Megkezdődött a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon a kecskeméti Murányi József büntetőpere. A hirtelen felfutó, majd ugyanolyan gyorsan gyanúba is keveredő Murányi Rt. vezetője többek között jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás vádja miatt került bíróság elé. Murányi több mint egy éve előzetes letartóztatásban van. (A cikkben szereplő cég semmilyen kapcsolatban sem áll az ismert elektronikai kereskedelmi hálózattal.)

Az egykori juhászt már a rendszerváltás előtt is legendák övezték a kiskunsági tanyavilágban. Beszéltek az emberek arról, hogy Murányi egy-egy nyájat többször is értékesített, azaz nem csak a birkákat nyírta. A környékbeli szóbeszédnek aztán a gyors anyagi felfutás is további alapot szolgáltatott. A vádirat szerint a Murányi Rt. 1996 június 1-től került bejegyzésre 10 milliós alaptőkével. Rendjén is lett volna mindez, ha előző cégét, a szintén a vezetője nevét viselő kft.-t nem számolták volna fel. A felszámolás után pedig félszáz hitelező nyújtotta be a bírósághoz kárigényét, mintegy 4 milliárd forint értékben.
Ilyen gazdasági közegben kezdte el ténykedését a Murányi Rt., amelynek teljes nevében szerepel ugyan a mezőgazdasági kereskedelem és a szolgáltatás, de a vádirat tanúsága szerint a cégnél 1997 őszétől semmiféle gazdasági tevékenységet nem folytattak, bevétele az rt.-nek nem volt. Ezért különféle kölcsöntechnikák alkalmazását kellett gyakorolnia, hogy pénzhez jusson. Murányi hitelezőinek általában azt mondta, hogy átmeneti pénzzavarban van, „bírói letiltás” alatt áll cége, de az rövid időn belül rendeződik, s a kölcsönt kamatostul visszafizeti. Fedezetül általában nem létező, vagy nem a nevén létező ingatlanokat, egy esetben pedig egy már korábban értékesített helikopterét ajánlotta fel. Hogy Murányi valóban vissza akarta-e fizetni a felvett kölcsönöket, az kérdés marad. Mindenesetre a kölcsönadók fizettek. Egy ötszázezres tétellel kezdődött a sor 1997 augusztusában, majd egy ékszerésszel való ismeretség után 5 kilogramm drágakő került Murányi birtokába, mintegy 10 millió forint értékben. Ezt követte még újabb tízmillió három hitelezőtől.
Az üggyel szoros összefüggésben tárgyalják Murányi társainak ügyét, akik a vádirat szerint az ügyvezető sugalmazására nagyértékű budapesti ingatlanok papíron történő megvásárlását bonyolították le. A papírokkal való jogi zsonglőrködés eredményeként hat budapesti ingatlan került az eredeti tulajdonos nevéről a Murányi Rt. nevére. Az így szerzett Szépvölgyi úti, Hűvösvölgyi úti, Normafa úti házak hol fedezetként szolgáltak újabb kölcsönökhöz, hol megkísérelte a hamis tulajdonos eladni őket. Az egyik gyanakvó vevő azonban búvárkodása nyomán rábukkant az eredeti tulajdonosra is. Ezt követően fokozatosan fény derült a manipulációkra.
A kecskeméti megyei bíróság hosszan elhúzódó tárgyalássorozatra számít, az első tizenöt tárgyalási napot már ki is tűzték. Ugyan az elsőrendű vádlott előzetesben van, elfoglaltsága azért akad, mivel a ceglédi, a körmendi, valamint a Budapest IV. és XV. kerületi ügyészség is vizsgálódik a vállalkozó kétes tevékenységeit illetően. (A cikkben szereplő cég semmilyen kapcsolatban sem áll az ismert elektronikai kereskedelmi hálózattal.)