Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Drágulnak a gyógyszerek

Július elsejétől jelentős gyógyszer-áremelkedésre kell számítani, mert az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csak az úgynevezett generikus gyógyszerek (nem saját kísérletből származó, hanem más gyáraktól átvett technológia) esetében kezd ártárgyalást a gyártókkal. Több mint 600 originátum (saját termék) tb-támogatása tehát nem emelkedik az idén. A gyártók azonban ragaszkodnak az inflációt meghaladó áremeléshez, ezért a betegekre hárítják a különbözetet. (Hetek)


Emelkedik a mikrohitel

Júliustól 3 millió forintra emelkedik (egymillióról) a mikrohitel felső határa. A mikro-, kis- és középvállalkozások számára nyújtott lehetőség feltételei nem változtak: a hitel kamatai azonosak a jegybanki alapkamattal, a törlesztést hat hónap türelmi idő után kell elkezdeni, a futamidő pedig 3 év. A Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány célja az, hogy a mikrohitelt kiegészítve banki hiteleket is felvehessenek a cégek. (MTI)


Kérvényez a Microsoft

A Microsoft hat dokumentumból álló ellenjavaslatot nyújtott be, melyekben több lényeges változtatást helyez kilátásba annak fejében, hogy nem darabolják fel a céget. Többek között hajlandó átdolgozni a partnercégekkel kötött együttműködési szerződéseit, s az Internet Explorer böngésző Windowsban való elrejtése elé sem gördítene akadályt. Ezenkívül, ha a bíróság azonnali hatállyal elállna a felosztástól, a redmontiak a szoftverfejlesztők számára közzétennék eddig szigorú titokként kezelt programozói felületeiket. Ugyanekkor a Microsoft levelet intézett az amerikai kongresszushoz, melyben kifejti, hogy feldarabolásuk egy évtizedre ellehetetlenítené a szoftverfejlesztést, mert az igazságügy-minisztérium javaslata olyan megszorításokat tartalmaz, melyek gyakorlatilag befagyasztják a Windows további újításait. Ezzel szemben John Klein ügyész egyik legutóbbi nyilatkozatában közölte, hogy a Microsoft „jól bevált trükkökkel” szorongatta eddig is konkurenseit, s a várható bírói ítélet csak ezeket kívánja visszametszeni. (E. I.)