Vissza a tartalomjegyzékhez

Ruff Gabriella
Leminősítették a BÉT-et

A napokban két befektetési bank is megváltoztatta a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) minősítését: „vásárlásra ajánlott” helyett „semleges” kategóriába sorolta át. Ez magával hozza azt, hogy a külföldi befektetők inkább más piacokat választanak, és kevesebben vásárolnak a BÉT-en. Felmerül a kérdés, hogyan befolyásolja mindez a BUX alakulását. A következő hónapokban zuhanni vagy stagnálni fog az index?

A külföldi befektetők elfordulása a magyar piactól a múlt héten a jelentős befektetési bankok nyilatkozataiban is tükröződött. Több nagy külföldi befektető cég - köztük a Merill Lynch - is csökkentette portfóliójában a magyar papírok részesedését. Mindezt a BÉT nem nagyon érezte meg: a friss külföldi tőke hiánya már hetek óta érzékelhető volt, de egyedül az OTP papírja rendült meg egy rövid időre.
A Merill Lynch semlegesre változtatta a magyar papírok ajánlását, bár korábban túlsúlyozást javasolt befektetőinek, az SG Securities a leminősítés indoklásában abban kételkedik, hogy vajon két kiábrándító év után milyen eredményeket tudnak felmutatni a magyar cégek.
Elemzők véleménye szerint a lépés jórészt a nemzetközi bizonytalanságnak tudható be, valamint az orosz és a török piacok megerősödésének. Ezektől a tőzsdéktől most jobb hozamokat várnak, mint a közép-kelet-európai régiótól, bár természetesen a kockázat is nagyobb. Hegyi Ádám, az IE-New York Bróker Rt. elemzője óvakodik attól, hogy túlértékelje a külföldi nyilatkozatokat. Egyszerűen arról van szó - mondta -, hogy az összehasonlító elemzések során úgy találták, a jelenlegi árszintről nem lesz dinamikus emelkedés a budapesti és a prágai parketten. Benke Ákos, a CA-IB Értékpapír Rt. munkatársa „előrehozott uborkaszezonként” jellemezte a jelenlegi helyzetet, és ő sem lát esélyt nagy növekedésre ősz előtt. Benke szerint a befektetések visszafogása nem más piacok javára történt, hanem annak tudható be, hogy a befektető cégek nagyobb készpénzhányadra törekszenek, mivel olyan világpiaci folyamatokra számítanak, amelyek következményeként több ügyfél is kiveszi pénzét tőlük. Ezért bebiztosítják maguknak a nagyobb készpénzállományt, s így került sor a régió mellőzésére portfóliójukban.
Más véleményen van a CIB Értékpapír Rt. vezető elemzője, Detrekői László. Elmondta, hogy a közelgő amerikai elnökválasztás miatt a Fed valószínűleg nem emel kamatot, így a nemzetközi piacok megnyugodhatnak, és ez jót tehet a magyar piacnak is. A BUX emelkedésén még az is lendíthet, ha a külföldi hitelminősítő intézetek - akár a Standard & Poor, akár a Moody’s - kedvezőbb, azaz A kategóriába sorolják az országot. Erre egyébként van is kilátás, jelenleg mindkét intézetnél a legjobb B osztályban található Magyarország. Ha ez a nyáron bekövetkezik, már őszig jó ezer pontot is mozdulhat fölfelé a BUX, s év végéig akár 12 ezer pont is benne van a tőzsdében, ha minden kedvezően alakul - fogalmazott az elemző.