Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga P. Ágnes
Segítő telefonok

1895-ben egy New York-i szállodában késő este egy idős hölgy sürgősen kérte, hogy beszélhessen egy lelkésszel. A szálloda portása azonban aznap már egyetlen egyházközséget sem tudott elérni. Mire másnap reggel Harry Warren baptista lelkésznek sikerült megtalálnia, a hölgy már öngyilkosságot követett el. Ennek a megrázó élménynek a hatására alapította Warren az első telefonos lelkigondozást a világon.

A modern társadalmakban a lelki problémák és megbetegedések, a deviáns magatartások, köztük az öngyilkosságok számaránya igen magas. Magyarország ez utóbbiban még manapság is előkelő helyet foglal el a világranglistán. Az öngyilkosságok megelőzésére világszerte alakultak szervezetek azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsanak azoknak, akik úgy érzik, önerejükből képtelenek kilábalni nehézségeikből. Ilyen prevenciós, megelőző szervezetek a telefonos lelkisegély szolgálatok, melyek zászlajukra tűzték a lelki egészség védelmét és a krízis-intervenciót, azaz krízishelyzetek megoldását.
Hazánkban az első telefonszolgálat 1970-ben alakult. Jelenleg 36 működik az országban, melyek minden nagyobb városban elérhetőek, és hívásuk ingyenes. A szolgálatok tapasztalatai azt mutatják, hogy a telefonbeszélgetések alkalmasak arra, hogy a bajba jutott embert átsegítsék azon a kritikus helyzeten, amelyben éppen elakadt. Támogatást nyújtanak a rászorulónak, hogy kiutat és reményt találjon abban az élethelyzetben, amelyet ő fenyegető veszélyként él meg, ám azt sem elkerülni, sem megoldani nem képes.
A szolgálatok alapelvei közt szerepel egyrészt a névtelenség: sem a hívónak, sem a telefon mellett ügyelőnek nem kell bemutatkoznia; másrészt a titoktartás: mind a hívó kilétét, mind az általa elmondottakat titokként kezelik. A szolgálatok munkatársainak tilos a hívót politikai vagy világnézeti, vallási vonatkozásban befolyásolni. A szegedi S.O.S. Telefonos Lelkisegély Szolgálat minapi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az országban elsőként indították el az Online Lelkisegély Szolgálatot is. Az ötletet a londoni székhelyű szamaritánus szervezettől, a Befrienders Internationaltől kapták, amelynek tavaly óta a tagjai közé tartozik a szegedi lelkisegély-szolgálat is.