Vissza a tartalomjegyzékhez


Fotóhónap 2000

Országszerte mintegy hetven kiállítás keretében jelentős külföldi és főként hazai alkotók munkáit vonultatja fel a „Fotóhónap 2000” című kiállítássorozat. A Magyar Fotóművészek Szövetsége immár harmadik alkalommal rendezi meg a nemzetközi viszonylatban is jeles eseményt, melyre idén május 12. és június 18. között kerül sor, számos jelentős hazai galéria közreműködésével, és azzal az elsődleges céllal, hogy szélesebb kontextusban elhelyezve, átfogó képet nyújtson a jelenkori magyar fotóművészetről. A Fotóhónap rendezvénysorozatában többek között természetfotókat, dokumentarista- és művészetfotókat, a fotográfiával művészetelméleti megközelítésben foglalkozó tárlatokat, életmű-kiállításokat, valamint szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket láthatnak-hallhatnak az érdeklődők, s különleges eljárások megismerésére is lehetőségük nyílik.


Egy fotótörténeti érdekesség a számos felvétel közül: Fejes László Esküvő című képe    (Origo)

Csak ízelítőül a kínálatból: a külföldi kiállítók között szerepel a színházi fotográfus Chris Nash (Budapest Galéria Kiállítóháza, Budapest, május 21-ig), a spanyol származású Diego Ferrari (Stúdió Galéria, Budapest, május 23-tól június 30-ig) vagy a franciaországi Evelin Coutas (budapesti Francia Intézet, május 30-ig). A hazai alkotók közül többek között Fejes László (Jókai Mór Városi Könyvtár, Pápa, június 4-ig), Gottwald Károly (Művészetek Háza, Szekszárd, június 13-ig) a portréiról híres Molnár Edit (Vigadó Galéria, Budapest, június 2-ig), a természetfotós Szendrő Szabolcs (Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Ház, Budapest, május 25-ig) vagy Zsila Sándor (EGYM-Vitál Center, Keszthely, május 27-től június 30-ig; Marczibányi téri Művelődési Központ, Budapest, május 24-ig) képeit láthatja a nagyközönség. A Nemzetközi Természetfotó Pályázat kiállítására május 20. és június 9. között kerül sor a budapesti Pataky Művelődési Központban.
A rendezvénysorozat hivatalos megnyitóján, május 12-én a Műcsarnokban széles körű szakmai kerekasztal-beszélgetésre kerül sor napjaink képkultúrájáról. (M. M.)