Vissza a tartalomjegyzékhez

Ignácz Valéria
Félreértett művihar

Mint múlt héten röviden tájékoztatást adtunk róla, a híradások szerint az Egészségügyi Minisztérium (EüM) meglepetésszerűen kábítószernek minősített három köhögéscsillapító gyógyszert: a Codein-Acisal, a Coderit-N és a Coderetta-N nevű készítményeket, valamint 20 gyógyszerforgalmazó nagykereskedő cég közül hármat feljelentett kábítószerrel való visszaélés miatt. Lapunknak nyilatkozó gyógyszerforgalmazók megdöbbenve fogadták a hírt, ugyanis a gyógyszerekben a kábítószernek minősülő codeintartalom messze alatta marad a kritikus mennyiségnek: a készítmények egyikében sem haladja meg a határértéknek számító tablettánkénti 100 milligrammot.

Dr. Őri Ágnes házi- és gyermekorvos a Heteknek elmondta, hogy a Coderetta-N-t gyermekeknek írják fel, kizárólag köhögéscsillapítás céljából. A gyógyszer szigorúan receptköteles, az orvosnak pedig tudnia kell, hogy adott határidőn túl nem adagolhatja a betegnek. Egyébként rövid ideig, alig pár napig szokták adni, igen erős köhögés csillapítására, de a gyereknek ettől még nem lesz „érzéke” a kábítószerre - tette hozzá.
Oberfrank Ferenc, a szaktárca közigazgatási államtitkára közleményben tudatta: az EüM nem tiltotta be a codein hatóanyagú köhögéscsillapítók árusítását, hanem a kábítószert tartalmazó gyógyszerek engedély nélküli forgalmazása miatt tett feljelentést három nagykereskedő cég ellen. A minisztérium ellenőreinek a hatályos jogszabályok értelmében mérlegelés nélkül rendőrségi feljelentést kellett tenniük, ha azt tapasztalták, hogy nincs engedély a kábítószer tartalmú gyógyszerekkel való kereskedéshez.
A szakma egyik neves személyisége lapunknak azt nyilatkozta: törvényrendelet konkretizálja a kábítószernek minősülő anyagokat, készítményeket, és ezek között nem szerepelnek az inkriminált codeintartalmú készítmények. „Számomra ez a történet azt jelenti, hogy módosítani kellene a rendeletet, amire csak az egészségügyi miniszternek van joga. Az viszont elfogadhatatlan, hogy kizárólag csak egyes nagykereskedőket »meszelnek el«” - mondta a szakember.
Pap Endre, az egyik feljelentett nagykereskedelmi cég vezetője elmondta, hogy az EüM tavaly júniusban minősítette át a három készítményt kábítószernek. Szerinte, ha tényleg átminősítés történt, akkor annak a Magyar Közlönyben vagy az Egészségügyi Közlönyben meg kellett volna jelennie, de ezt nem tették meg.
Pap Endre kifejtette, hogy tavaly júniusban tartottak a cégüknél egy ellenőrzést, amikor ezeket a készítményeket is ellenőrizték. Ekkor állapították meg, hogy nagy mennyiségű kábítószert tartanak a raktárban engedély nélkül. Ezek a készítmények soha nem voltak kábítószer besorolásúak, és a patikákban sem tartják kábítószerként nyilván. Minden előzetes bejelentés nélkül egyszerűen csak megjelentek a minisztérium emberei, és ellenőrizték a készítményt, amihez természetesen joguk van. Az viszont érthetetlen volt, hogy miért nem hívták fel a figyelmet arra, hogy ezeket a készítményeket átminősítették, és ezért nem forgalmazhatók. „Feljelentést decemberben tettek, de most robbant ki az ügy” - emelte ki Pap Endre.