Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Bolygók libasorban

Ritkán látott csillagászati eseményre került sor pénteken: „libasorba” állt a Nap, a Hold, a Föld, a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz. Az amerikai űrközpont internetes honlapján mindenesetre ott a figyelmeztetés az eseménnyel kapcsolatos rémhírekre utalva: A jövő héten is el kell menni dolgozni!
A NASA Goddard Űrrepülési Központjának kutatója, David R. Williams szerint Naprendszerünkben az említett hat bolygó „sorban állására” nagyjából mintegy ötven-száz évente kerül sor. A Nappal, illetve a Holddal történő együttállás azonban valósággal ritkaságszámba megy: legutóbb például 1962-ben tapasztaltak ehhez hasonló - ám csak hasonló - jelenséget, legközelebb pedig várhatóan majd 2675-ben kerül újból sor rá. Talán az esemény ritkasága, talán más ok miatt az ítéletnap prófétái máris erőteljesen aktivizálták magukat. A bolygók együttállása kapcsán kataklizmaszerű árvizeket, földrengéseket és vulkánkitöréseket jósoltak. Néhány numerológus pedig az „erőteljes asztrológiai jelet”, vagyis a 2000. 05. 05. dátumot a Bibliában említett fenevad számával, a 666-tal azonosítja. A tudósok mindenesetre úgy vélik: mivel a múltban is túléltünk már hasonló csillagászati jelenségeket, „szinte teljesen bizonyosak lehetünk abban, hogy 2000 májusában sem következik be a világvége”. A kaliforniai Myles Standish szerint a bolygók együttállása elhanyagolható hatást fejt ki a Föld vizeinek mozgására. „Amikor teljesen egy vonalba kerülnek a bolygók, akkor is csak a milliméter egy huszonötödével emelkedne a vízszint” - mondja Standish.
Mivel a Föld és a Hold éppen a Nap ellenkező oldalán állnak mint a többi bolygó, a jelenség gyakorlatilag semmiféle látványossággal nem szolgál a csillagvizsgálók számára, hiszen a Nap sugárzása miatt nem lehet látni a túlsó oldalon felsorakozó égitesteket. (Cs.M.)


Ipiapacs a mosógépben

Somerset városban (Massachusetts) tűzoltók szabadítottak ki egy 11 éves kislányt a mosógépből, ahová bújócskázás közben mászott be. A lány öccsével és barátaival játszva fedezte fel ezt a „remek” búvóhelyet, ahová bemászott ugyan, de kijönnie már sehogy sem sikerült. Keze-lába összegabalyodott, s több mint 90 percet töltött ott meglehetősen kényelmetlen testhelyzetben. A lány anyja először egy szerelőt hívott, aki egy órán át próbálkozott, mégsem tudta kiszabadítani a lányt. Ezután jöttek a tűzoltók, akik motoros fűrésszel öt perc alatt megfelelő nagyságú lyukat vágtak, amin keresztül sértetlenül kimászott az ötletgazdag kiskamasz. Az anyuka szerint a józan ész kizárja, hogy egy ekkora gyerek valaha is teljesen belemászik egy mosógépbe, de 11 éves korban a gyerekek sokszor hihetetlenül leleményesek. (AP)