Vissza a tartalomjegyzékhez


Hét virágszál a döntőben

Virágba borult a Zeneakadémia színpada a Magyar Rádió Országos Énekversenyének gálaestjén, ahol hét kiváló fiatal énekművész vehette át a díjakat hatalmas csokrok kíséretében, melyekből a zsűri tagjainak - köztük Sándor Juditnak, Csengery Adrienne-nek, Péter Szabó Anikónak - is jutott. Habár Polgár Lászlót és Gulyás Dénest is a Magyar Rádió énekversenyén fedezték fel, az idei verseny 46 indulójából már a középdöntőbe továbbjutó 15 versenyző mindegyike a gyengébb nemhez tartozó volt.

A zsűri a pontozásokkor a szép, differenciálni képes hang mellett a biztos technikát, az érthető szövegmondást, a szöveg tartalmának megismertetését és persze nem utolsósorban a művészi, kifejező előadásmódot értékelte, amit a versenyzőknek a műdaltól kezdve a barokk és romantikus operákon, romantikus dalciklusokon át a kortárs zenéig kilencféle versenyszámban kellett bizonyítaniuk. A rendkívüli koncentrációt igénylő megmérettetésen a kritériumoknak megfelelő hét döntős versenyző között a zsűri két megosztott első díjat (Létai-Kiss Gabriella és Kolonits Klára), egy másodikat (Rőser Orsolya Hajnalka) és két megosztott harmadik díjat (Schöck Atala és Palacková Adriána), valamint két különdíjat (Huszár Anita, Somlai Anita) osztott ki.
A Magyar Rádió 1966 óta rendez zenei versenyeket. A 15 vetélkedés közül azonban mindössze négy volt az énekeseké - a sorban az első az 1971-ben megtartott Dalverseny. A mintegy 23 éves szünet után az idei vetélkedés színvonalát a zsűri elnöke, Sándor Judit igen magasnak nevezte, ahol nehéz szívvel vettek búcsút azoktól, akiket nem juttathattak tovább. A megmérettetés mércéjére utal az is, hogy a több mint 20 visszalépő versenyző között szép számmal voltak olyanok, akik az eddig elért eredményeiket a bizonytalan sikerért nem akarták kockára tenni. (Kapsza Ágnes)