Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Bajnokok, bundák, botrányok

Végéhez közeledik az idei bajnoki szezon, több országban már eldőlt az aranyérem sorsa. A futball őshazájának tartott Angliában ismét a Manchester United került megkoronázásra. A felemás szezont záró „vörös ördögök” biztosan szerezték meg a 13. bajnoki címüket, de az igazi siker, a BL-győzelem elmaradt. Jelenleg csapatépítési terveken és egy ütőképesebb csapat kialakításán dolgoznak. A kapus poszt Peter Schmeichel távozása óta problémát okoz. Az év során lehetőséghez jutó ausztrál Bosnich, a holland van der Gouw, valamint az olasz Taibi nem tudott maradandót felmutatni a vezetőknek.
A legesélyesebb jelölt Francesco Toldo, az azzurik és a Fiorentina cerberusa, aki ö-römmel írna alá a Manchesternek. „Minden a Fiorentina vezetőitől függ. Ha távoznom kell, a Manchaster United csodálatos választás lenne” - foglalt állást a remek hálóőr.


Marc Overmarst, az Arsenal csatárát (jobbra) Fredric Kanoute, a West Ham United játékosa próbálja utolérni    Fotó: Reuters

A holland van Nistelrooy leigazolása kútba esett. A kiváló gólvágó szerződése egy sérülés körüli vita miatt került holtpontra. A PSV-edzésen keresztszalag-szakadást szenvedett a tehetséges támadó. „A talajra érkezés után két percig nagy fájdalmat éreztem, amely később csillapodott, és saját lábamon hagyhattam el a pályát. Az öltözőben viszont úgy döntöttünk, kórházba kell mennem” - mesélte el a történteket a 24 éves csatár. Pótlása nemcsak a Unitednek, de az Eindhovennek is fejtörést okoz, akik a Suker-Romario- Zamorano trió valamelyiké-nek megszerzését fontolgatják. A bajnokság megnyerésével ugyanis ismét a BL-ben bizonyíthatnak, ahol elkél a góllövő csatár.
Az angol csapatok közül nemzetközi porondon egyedül az UEFA-kupa döntőjében bizonyításra készülő Arsenal maradt talpon. A bajnoki mérkőzéseiket zsinórban nyerő „ágyúsok” szintén BL-álmokat szövögetnek. A Wen-ger-legénység további erősítése céljából már alakul az igazolandó játékosok listája, amelyen előkelő helyen tanyázik Patrick Kluivert és Szerhi Rebrov. Az edzőjével, Louis van Gaallal összeveszett fiatal holland tehetség eladását maga a tréner szorgalmazza a Barcelona elnökségének, aki a brazil Rivaldo távozásának is örülne. A Barca körül egyébként is áll a bál. Az Atletico Madrid ellen ki nem álló katalánokat kizárták a jövő évi spanyol kupa-küzdelmekből, és 12 ezer dollár pénzbírsággal is sújtották. A bajnokságban is bukdácsoló Barca a BL-ben is súlyos helyzetbe került, mivel a mumusnak tekintett Valencia is alaposan helybenhagyta a végső győzelemre is esélyesnek tartott piros-kékeket. Az edző van Gaal a fejét követelő szurkoló támadásai ellenére is bizalmat érez, kérdés, hogy meddig még?
A bajnokság negatív szenzációja az említett Madrid kiesése. A sokszoros bajnok ötven százalékban teljesítette egykori elnöke, Jesus Gil y Gil kívánságát. „Nem baj, ha utolsó előttiek vagyunk, ha a Real az utolsó!” Nos, a Real az élbolyban tartózkodik, jó esélye van a bajnokok ligájának döntőjébe jutni de, városi riválisa már kiesett. A szintén kiesett Sevilla viszont bunda vádja alá került. A Marca című újság szándékos hazai vereség „kiharcolásával” gyanúsítja az együttest. Történhetett ez azért, hogy a városi rivális, Real Betis csapata is kiessen az első osztályból. „Egy újabb fekete nap a spanyol labdarúgásban. Amit a Sevilla művelt, az szégyenletes volt” - írta a Marca. Az Oviedo ugyanis sevillai győzelmével megelőzte a Betist, és ehhez a hazai játékosok látványos segítséget nyújtottak, sőt a szurkolóik ujjongtak az oviedói találatoknál. A bajnoki címért a Deportívo La Coruna és a Barcelona csatázik már csak egymással. Az olasz tabella vezetője, a Juventus bajonett-harcot vív a Lazio együttesével. A világbajnok Zidane megtartásán fáradozó torinói gárda nem érezheti biztosnak a helyzetét, és 27. címéért a végsőkig kell küzdenie. A sokáig távozását fontolgató firenzei Batistutát maradásra bírta Vittorio Cecchi Gori elnök. „Tudom, hogy Gabrielt egy csomó klub, többek között az Inter, a Parma, a Lazio és a Manchester is meg akarja venni, ám futó szerződése van, ezért eszemben sincsen elengedni” - így az elnök. Az edzőfejedelem Trappatoni viszont távozik a kispadról. A legendás tréner megsértődött azon az elnöki kritikán, amely így hangzott: „Az idén ugyanezeket az eredményeket az anyám is el tudta volna érni.”


Arthur Numan, a Glasgow Rangers holland sztárja (balra) és német csapattársa, Jorg Albertz ünneplik a skót bajnoki győzelmet.    Fotó: Reuters

A francia bajnokságot a Monaco gárdája szerezte meg. Az egész évben remekül helytálló egyesület argentin játékosa, Marcello Gallardo választatott a szezon legjobbjának. A Trézeguet-Simone által gólképes támadókkal rendelkező alakulat ismét tagja az ősszel induló bajnokok ligájának. A tavalyi győztes Bordeaux, a Paris Saint-Germain csapatával küzd a második BL-hely megszerzéséért. „Az erőnk a tapasztalatunkban van, de most érezzük azt is, mennyire megedzettek bennünket a Bajnokok Ligájában kapott pofonok” - utalt az edző, Elie Baup pillanatnyi helyzetükre. A skót bajnokság győztese immáron 49. alkalommal a Glasgow Rangers legénysége. A királykék alakulat megalázó fölénnyel nyerte meg a kiírást az örök rivális Celtic előtt. A mindössze egy vereséget szenvedő „Teddy Bears” végre a nemzetközi porondon is bizonyítani akar. A remek játékosállományú egyesület kiemelkedik a skót csapatok közül, de európai kupákban 72-es KEK-győzelmük az egyetlen siker. A Celtic szezonja ismét gyatrán sikerült, mivel több meghatározó játékos (például Henke Larsson) is sérüléssel bajlódott. A gólkirályt viszont ők adták a 27 gólos Mark Viduka személyében. Az ausztrál támadót több nagy egyesület is szeretné soraiban tudni, például az Inter és a Monaco. Az edző is új lesz, Guus Hiddink, a Betisből eltanácsolt holland tréner, aki úgy tűnik, bizalmat kap skót földön. A bajnokságokból hátralévő időszak még tartogat megválaszolandó kérdéseket, és a nemzetközi kupadöntők is izgalmasnak ígérkeznek. A nyári Európa-bajnokság remek előjáték lehet, mivel a holland-belga rendezésű tornán is az elit bajnokságokban szereplő játékosok csapatai fognak megküzdeni a kontinensbajnoki címért.


Roux 39 év után feláll az Auxerre kispadjáról

A klubnál edzőként eltöltött 39 év után feláll a kispadról Guy Roux, a francia Auxerre mestere. A 61 éves szakember az idény végén adja át a helyét, de marad szeretett klubjánál: a következő három évben általános menedzserként tevékenykedik.
„Ezen a télen egy kicsit elfáradtam, ezért a bajnokság végén rám fér majd két-három hét pihenés” - mondta Roux.
A klub egykori amatőr játékosa 1961-ben vette át az akkor még a regionális bajnokságban szereplő csapat irányítását. Vezetésével mesébe illő karriert futott be az AJ Auxerre, amely 1996-ban ért a csúcsra: bajnok és - 1994 után másodszor - Francia Kupa-győztes lett.
„Nagy álmom vált valóra azzal, hogy egy csapat élén állhattam. Ősztől más pozícióban próbálom majd segíteni klubomat - búcsúzott Roux, akinek utódlásáról később döntenek. - Sok nagyszerű francia edző közül válogathatunk - hangzott Roux, utódja személyét illetően kissé titokzatos nyilatkozata.


Az Arsenal is a Bajnokok Ligájában

Az Arsenal nagy lépést tett az újabb Bajnokok Ligája szereplés felé, miután az angol labdarúgó-bajnokság 35. fordulójában hazai pályán 2-1-re verte a West Ham Unitedet. A vendégek a 40. percben az olasz Paulo Di Canio révén jutottak vezetéshez, amelyre a 69. percben a holland Marc Overmars válaszolt. A győztes találatot egy perccel a lefújás előtt a francia Emmanuel Petit szerezte. A gól után Frank Sinclair (West Ham) piros lapot kapott.
Az Arsenal három fordulóval a befejezés előtt három ponttal előzi meg a 3. helyen álló Liverpoolt, s további két ponttal az UEFA Kupa elődöntőjéig menetelő Leeds Unitedot.


Barthez menni akar a Monacóból

Barthez, a francia labdarúgó-bajnokságban szereplő és már győztes AS Monaco kapusa távozni akar klubjától, mivel edzője azzal vádolta meg, hogy az Olympique Marseille (OM) elleni mérkőzésen „eladta magát az ellenfélnek”.
„Vannak dolgok, amiket nem tudok elfogadni - nyilatkozott a L’Equipe című lapnak a világbajnok. Barthez szerint edzője, Calude Puel azt állította, hogy megvásárolta őt az OM. - Azonnal felhívtam Campona elnököt és kértem, tegyen átadólistára - fogalmazott a kapus. - Három napja még úgy gondoltam, kitöltöm négyéves szerződésemet, de most már szó sem lehet arról, hogy ilyen körülmények között itt maradjak.“ Az április 7-i mérkőzést a hazai pályán játszó Marseille nyerte 4-2-re.