Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Folytatódik a túszdráma

„A Fülöp-szigeteken teljes a káosz azóta, hogy április 23-án az Abu Szajjaf nevű, szélsőséges muszlim terrorcsoport túszul ejtett 21 turistát a népszerű búvárparadicsomnak számító Si-padan szigetén” - írja e heti számában az Asiaweek című magazin. Az ázsiai szigetvilág túszdrámáinak száma immáron háromra növekedett: korábban ugyanis az Abu Szajjaf elrabolt 27 főt, akik közül négyet a héten holtan találtak. Az ügy legújabb fejleménye a kormánycsapatok és a gerillák közti keddi összecsapás, melynek megtorlásaként egy másik szervezet hetven embert ejtett túszul.


A kormánypárti milícia tagjai várakoznak a támadási parancsra. Törvényen kívüli szigetvilág    Fotó: Reuters

Az elmúlt évek leghevesebb tűzpárbajára került sor a Fülöp-szigeteken a kormánycsapatok és a 21 túszt immáron két hete fogva tartó szélsőséges muszlim csoport, az Abu Szajjaf között. A terrorcsoport április 23-án rabolta el a foglyokat egy népszerű búvárparadicsomból (Hetek, 2000. április 29., ). A túszok között tíz maláj, három német, két francia, két dél-afrikai, két finn, egy libanoni, illetve egy fülöp-szigeteki nemzetiségű van.
Kedden éjszaka a kormány kétezer főnyi csapattal körülvette azt a helyet, ahol a lázadók bujkálnak. A harcok során két katona meghalt, hat pedig megsebesült. Az Abu Szajjaf osztag veszteségeiről nincs információ, azt azonban tudni lehet, hogy száz állig felfegyverzett gerilla megpróbálta áttörni a katonaság által vont kordont, ám rövid időn belül visszavonulásra kényszerült. Egy, magát az Abu Szajjaf szóvivőjének nevező férfi a helyi televíziónak azt nyilatkozta, hogy az ötórás tűzpárbaj során két túsz - egy férfi és egy nő - életét vesztette: egyiküket egy eltévedt lövedék ölte meg, másikukkal pedig szívroham végzett. A kormány szóvivője cáfolja a hírt, és azt állítja, hogy az összes fogoly jól van.
Kedden a gerillák két túszuk lefejezésével fenyegetőztek, amennyiben a hadsereg nem vonul vissza. „Ha nem vonulnak vissza - mondta Abu Escobar, az Abu Szajjaf egyik vezetője -, akkor meglepjük őket valamivel. Talán két levágott fejjel.” Azt, hogy erre sor került-e vagy sem, nem lehet tudni, mivel időközben a túszokat is magukkal cipelve a terroristáknak sikerült ismeretlen helyre elmenekülniük, s így a katonaság újra csak a sötétben tapogatózik.
A túszdráma megoldását egyébként a kormány makacssága is hátráltatja: nem hajlandó ugyanis békés tárgyalásokat folytatni a muzulmán csoporttal - a keddi rajtaütésre is ezért kerülhetett sor. A terroristák viszont addig nem kezdenek tárgyalásokba, amíg a hadsereg visz-sza nem vonul.
Hétfőn egy orvos kíséretében pár újságíró is felkereshette a foglyokat, akik élelmiszerhiányra, lázra és fertőzésekre panaszkodtak: egy kis bambuszkunyhóban kell tartózkodniuk, ahol az alapvető higiéniai feltételek sem adottak. A túszok levelet írhattak országuk nagykövetségeinek, arra kérve őket, hogy gyakoroljanak nyomást a fülöp-szigeteki kormányra a tárgyalások minél előbbi előmozdítása érdekében.
A manilai kormány egyébként csöppet sincs könnyű helyzetben. Az Abu Szajjaf ugyanis március huszadikán is ejtett már túszokat, akiknek többsége iskoláskorú gyermek. A Basilan szigetén fogva tartott 27 főből most szerdán sikerült a katonaságnak kimenekítenie tizenöt gyermeket. Négyüket azonnal kórházba kellett szállítani. Négy másik túszt - egy lelkészt és három tanárt - pedig holtan találtak. „Tíznek a hollétéről nem tudunk semmit” - nyilatkozta Diomedio Villanueva tábornok.
A katonaság akcióival egy időben Mindanao szigetén a Fülöp-szigetek másik szélsőséges iszlám csoportja, a Moro Iszlám Felszabadítási Front (MIFF) bombatámadást intézett egy repülőtér ellen, számos járművet zsákmányolt, és mintegy hetven embert túszul ejtett. Közülük később ötvenet szabadon engedett, húsz főnek pedig a katonasággal vívott harcok alatt sikerült elmenekülnie. Ezzel egy időben egy másik városban, General Santos Cityben négy helyen voltak bombamerényletek, melyek során nyolcan életüket vesztették, húszan pedig megsebesültek. „Ezek a támadások a katonai akcióink megtorlásai” - mondta egy katonai vezető. A keddi összecsapások voltak a legsúlyosabbak azóta, hogy 1996-ban a MIFF békeegyezményt írt alá a kormánnyal.