Vissza a tartalomjegyzékhez

Pátkai Mihály
Keletre tartó terror

A terrorizmus központja a Közel-Keletről elmozdult Dél-Ázsia irányába, azon belül is egyrészt Afganisztánba, amely biztonságos menedéket nyújt a terroristák számára, másrészt pedig Pakisztánba, amely Kasmírban tevékenykedő erőszakos csoportokat támogat - áll az amerikai Külügyminisztérium terrorizmussal kapcsolatos jelentésében.

A jelentés arra is rámutat, hogy a jól szervezett, államilag támogatott helyi terrorista csoportokat kezdik felváltani a lazán szervezett, nemzetközi terrorista hálózatok. Egy ilyen hálózat próbált tavaly decemberben az amerikai Seattle városba robbanóanyagot becsempészni. A globális terrorizmus jellemzői - 1999 című jelentés leszögezi, hogy a terrorista szervezetek keleti irányba történő elmozdulására azt követően került sor, hogy a legtöbb közel-keleti állam szigorított terrorizmussal szembeni politikáján. Amellett, hogy a hálózatok földrajzilag elmozdultak, megfigyelhető az is, hogy gyakrabban történnek vallási, ideológiai alapú terrorista akciók, mint politikaiak.
„Dél-Ázsiában az egyik terrorista gócpont Afganisztán, amely továbbra is menedéket nyújt terroristák számára” - áll a jelentésben. A tálibok vezette afgán kormány, bár nyíltan nem ellenséges az Egyesült Államokkal, „továbbra is menedéket nyújt Oszama bin Ladennek, aki viszont közvetlen fenyegetés Amerika és a nemzetközi közösség számára”. A tálib kormány a vendégszeretet elvére hivatkozva nem akarja kiadni a szaúd-arábiai származású bin Ladent, aki felelős a Kenyában és Tanzániában működő amerikai nagykövetségek ellen 1998-ban elkövetett merényletekért.
A jelentés kiemeli továbbá, hogy Pakisztán „kasmíri mili-táns csoportokat” (mint például a Harakat ul-Mudzsahidin -csoport) támogat, amelyek terrorista tevékenységet folytatnak. Bár a jelentés kritizálja Pakisztánt, az ország mégsem szerepel azon a listán, melyben a nemzetközi terrorista tevékenységben részt vevő hét ország kerül felsorolásra. Ez a hét ország Szíria, Szudán, Irán, Irak, Észak-Korea, Kuba és Líbia. Afganisztán azért nem szerepel a listán, mert az Egyesült Államok nem ismeri el az ország kormányát.
A közel-keleti palettáról kiemelésre került Irán, mert intézményei „továbbra is képzik és anyagilag, politikailag támogatják a libanoni Hezbollahot, a Hamaszt és a palesztin Iszlám Dzsihád terroristáit, akiknek a közel-keleti békefolyamat megakadályozása a céljuk. Ezeknek és más terrorista csoportoknak is Damaszkuszban van a központjuk. A helyzet megváltoztatásáért a szír kormány 1999-ben nagyon keveset tett” - szögezi le az amerikai jelentés.