Vissza a tartalomjegyzékhez

Márer György, New York
Pataki lehet Hillary Clinton kihívója

Április végén Rudolph Giuliani, New York felettébb eredményes, de széles körben a „dühös” jelzővel illetett polgármestere sajtóértekezleten jelentette be, hogy orvosai prosztatarákot állapítottak meg nála, bár a betegséget sikerült egészen korai állapotában felismerni. Az érzelmesnek egyáltalán nem nevezhető Giuliani ott állt a mikrofonok előtt és nyíltan, sőt érzelmesen beszélt arról a kórról, amely két évtizeddel ezelőtt édesapja halálát okozta. Az összegyűlt tudósítók - akikre ugyancsak nehezen lehetne ráfogni, hogy érzelmes emberek - az iránt érdeklődtek a leginkább, milyen hatással lesz ez a rák az ő kenyerükre, azaz Rudolph Giuliani és Hillary Rodham Clinton versengésére a szenátori címért.

Jóllehet a polgármester tisztában van azzal, hogy betegsége szinte biztosan gyógyítható, ez alkalommal mégsem hangoztatta, hogy kész a győzelemig harcolni. „Azt hiszem, most nem lenne ildomos kérdésekre válaszolnom a kampányt illetően. Jelenleg arra kell összpontosítanom a figyelmemet, hogy kigondoljam, melyik a legjobb kezelési módszer” - mondta. A kijelentés olyan gyanúkat ébresztett mindkét politikai táborban, hogy nem kíván tovább benn maradni a versenyben. „Nem akar vetélkedni, valójában sohasem akart. Kormányzó szeretne lenni 2002-ben. Ez most jó ok arra, hogy méltó módon bedobhassa a törölközőt” - hangoztatta Giuliani egyik munkatársa.
Egy nappal később azonban Giuliani pontot tett a találgatások végére, és több mint ezer republikánus támogatója előtt kijelentette, hogy folytatja kampányát. „Azért akarok szenátor lenni, mert itt születtem ebben az államban. Azért akarok szenátor lenni, mert szolgáltam ezt az államot. Azért akarok a szenátoruk lenni, mert amint már hangsúlyoztam, olyan elgondolásaim vannak, amelyek működni fognak” - szögezte le határozottan New York polgármestere.
Mindezek ellenére továbbra is folynak olyan találgatások, hogy esetleg George Pataki, New York állam magyar származású kormányzója is pályázik a szenátori címre. 1998 decemberében ugyan kijelentette: „Azt hiszem, sokkal valószínűbb, hogy a Hindeburg léghajó ismét egy darabban felszáll, mint az, hogy én lemondok a kormányzóságról és szenátor leszek.” Május 2-i sajtóértekezletén a kormányzó ennek ellenére sem zárta ki a lehetőséget, hogy benevezzen a versenybe, amennyiben Giuliani betegsége miatt kénytelen lenne kiszállni. Reményét fejezte ki azonban, hogy a polgármester folytatja erőfeszítéseit a szenátori cím elnyeréséért. „A polgármester megingathatatlan támogatója vagyok, és remélem úgy határoz, hogy benn marad a versenyben… Szeretek kormányzó lenni és az akarok maradni. Nem fogok azonban azon elmélkedni, hogy mi történhet és mi nem” - nyilatkozta Pataki.