Vissza a tartalomjegyzékhez

Vagyim Arisztov
Oroszul beszélni veszélyes

Ez év februárja óta fosztogatások folynak a Moszkva - Budapest vonalon közlekedő Tisza nemzetközi gyorsvonaton. A magyar rendőrség azonban ezekről a fosztogatásokról mit sem tud. A kirabolt oroszul beszélő u-tasok ugyanis jobbnak látják, ha sérelmükkel nem fordulnak a magyar rendőrséghez.

Mindez a Csop-Nyíregyháza szakaszon történik. A fosztogatók, akik szintén oroszul beszélnek, felszállnak az úgynevezett moszkvai vagonokba, és pénzt követelnek az általuk ellenőrzött területen való áthaladásért. Egyesek szerint a maffia képviselői. Érdekes, hogy mindig ráhibáznak, kinél van jelentősebb pénzösszeg: ez arra enged következtetni, hogy beépített emberük van az ukrán vámhivatalban vagy a kísérők között. Utóbbiak a banditák megjelenésekor általában bezárkóznak saját kupéjukba, és semmilyen módon nem zavarják a fosztogatást. Mindenesetre meglepő, hogy miért tudnak a bűnözők akadálytalanul bejutni a „moszkvai” kocsikba, amelyeknek el kellene különülniük a hozzájuk kapcsolt magyar kocsiktól. Az áldozatok is megerősítik, hogy a Tisza expressz olyan helyeken áll meg, ahol nincs is megállója.
Minden egyes fosztogatási eseményről maguk a szenvedő alanyok számolnak be, közülük a legbátrabbak segítségért fordulnak az orosz nagykövetséghez. Ezek általában egyéni bejelentések, de márciusban tizenhárman egyszerre jelentkeztek. A nagykövetségen nem tudnak mit tenni, és azt javasolják, hogy forduljanak a magyar rendőrséghez, mert a fosztogatások Magyarország területén történtek. Ám az emberek félnek így tenni, sőt adataikat sem akarják megadni az orosz nagykövetségen. Gyakorlatilag senki nem akar kapcsolatba kerülni sem a rendőrséggel, sem a „maffiával”, hiszen az áldozatok közül nem egy gyakran utazik vonattal a határon keresztül, és fél.
Hogy ezek a fosztogatók valóban külön maffiát alkotnak-e, azt nem lehet tudni. Valószínűbb, hogy ez is az a bizonyos „orosz maffia”, amelyről gyakran beszélnek a magyar tömegtájékoztatási eszközök. Persze az orosz nyelvet nemcsak az orosz nemzetiségűek vagy az orosz állampolgárok használják a kommunikáció eszközeként, hanem a volt Szovjetunió más polgárai is. A legutóbbi bejelentés április második felében érkezett az orosz nagykövetségre egy kifosztott orosz állampolgártól.
Az oroszul beszélő vendégek és a magyar fővárosban élő oroszok ma újra veszélyben érzik magukat Budapest utcáin, akárcsak néhány évvel ezelőtt. Nemrég egy ideiglenesen itt tartózkodó ukrán férfit raboltak ki fényes nappal, amikor az autóbuszról leszállt. Éppen hogy megérkezett a moszkvai vonaton, boldogan, hogy megmenekült az úton a kifosztástól, mivel magyar kocsiban utazott. Ám két erős fiatalember, akik ugyanabban a kocsiban utaztak, követte mindaddig, amíg az autóbusszal el nem jutott ismerősei házáig. Ott egy Budapestet ellenőrző csoport tagjaiként mutatkoztak be, akik „őrzik” az oroszul beszélőket. Őrzik - a többi rablótól. Ezért az őrzésért az ukrajnai férfinak 250 dollárt kellett fizetnie. Ennek ellenére ő sem szándékozik a rendőrséghez fordulni. Abban reménykedik, hogy miután átadta ezt a nem kis összeget, nyugodtan élhet majd Budapesten.