Vissza a tartalomjegyzékhez

Szikora Márton
Neopogány csúcstechnológia

A világháló nem szűkölködik bizarr jelenségekben. A világ leggyorsabban terjedő információhordozóját sokan használják vallási tézisek terjesztésére, és egyes „ősi vallások” képviselői előszeretettel veszik igénybe a legmodernebb csúcstechnológiát céljaik elérése érdekében. Ezt teszik a boszorkányságot és a neopogányságot propagáló amerikai online vállalatok is, akik magukat egyszerűen csak „pogányoknak” hívják, és céljuk a „pogány közösség” információ- és vásárlási igényének teljes kielégítése - áll az amerikai Wired Magazine összeállításában.

A világháló adta lehetőségeket igyekszik kihasználni vallásának népszerűsítésére Guy Vestal, a Pogány Internet Rt. (Pagan Internet Co.) nevű online vállalalat ügyvezető igazgatója, aki szerint nem elhanyagolható a misztikus érdeklődésű szörfözők száma. Saját adatai alapján végzett „demográfiai” felmérés szerint hozzávetőleg 3 millióra tehető a neopogány populáció a weben, de a tényleges szám szerinte ennél sokkal nagyobb. A neopogányok egy olyan, a természeti elemekhez, elsősorban a földhöz kötődő vallás követői, amelynek gyökereit a primitív törzsi kultúrák ősi praktikáiban vélik felfedezni. A neopogány vallásnak egy gyakorló papnője, Lunaea Weatherstone a Wired Magazine-nak elmondta: érdeklődésük a technika vívmányai felé a tudományos-fantasztikus műfaj iránt érzett rajongásukból természetesen adódik. „A sci-fi a mitológiának egy modernizált típusa - véli a papnő -, a mitológiának pedig központi helye van a pogány vallásban.” Weatherstone szerint a legtöbb neopogánynak fontos a közösséghez tartozás élménye, amit most a kibertérnek köszönhetően akár egy gombnyomással megvalósíthatnak.
Vestal nagy tervekkel kezdett bele internetes vállalkozásába tavaly szeptemberben. Egy az Amazonhoz vagy az eBay-hez hasonló szolgáltatóvá kívánt válni az internetpiacon, amely még e-kereskedelemmel is foglalkozik. „A nagyok, mint például az Amazon cég a mi vallásunk népszerűsége révén termel óriási profitot” - panaszkodik Vestal, aki szerint ugyanazt a szolgáltatást ő is biztosíthatja, miközben a neopogány közösség ügyét is propagálja. A cég weboldala, az AriadneSpider gyakorlatilag rendelkezik ugyanazokkal a szolgáltatásokkal, mint általában az online cégek. A különbség csak annyi, hogy a honlapot kifejezetten pogányoknak tervezték: rendelkezik okkult témakörök szerint felépített kereső-programmal, társkereső szolgáltatásához szerelmi varázsigéket ajánl, a további pogány honlapok elérhetősége mellett ingyenes e-mail címet, vásárlási lehetőséget, elektronikus üdvözlőkártyákat illetve közösségi csevegő fórumokat is ajánl az odatévedt internetezők számára.
A Pogány Internet Rt. a jövőben szeretne stratégiai partnerként együttműködni a bevett és sikeresen működő nagy internetes cégekkel. Egyik, jelenleg még a kidolgozás fázisában levő tervük, hogy befektetési klubot hozzanak létre brókercégek bevonásával, és ezzel „befolyásolják a piacot saját közösségük érdekeinek megfelelően” - nyilatkozta Vestal. Az okkult orientációjú üzletember célja ezzel, hogy a pogányokat érintő kereskedelmi tevékenység teljesen megoldható legyen a közösségen belül.
Weatherstone weboldala már három éve működik. Itt is lehet vásárolni, de virtuális templomában még ingyenes miniolvasmányok is elérhetők. A neopogány papnő mégis arra hívja fel a figyelmet, hogy az internet „egy hideg, függést létrehozó helylyé is válhat, és minden szellemi keresőnek tudnia kell elszakadni egy kicsit a számítógépétől, és visszatérni a csillagos égbolthoz”.