Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Olcsóbb telefonálás

A Matáv május 1. és augusztus 31. között a hálózaton belüli agglomerációs és belföldi távhívások esetén a kedvezményes és az éjszakai időszakokban egységesen bruttó 6 forintra csökkenti a percdíjakat. Egy perc beszélgetésért hétköznap 18 óra és másnap 7 óra között, munkaszüneti napokon pedig egész nap átlagosan 45 százalékkal kell kevesebbet fizetni az agglomerációs és a belföldi távhívásokra. A kapcsolási díj változatlan marad. A változás nem vonatkozik a személyhívók, a mobiltelefonok hívására, a távszavazásra, az emelt díjas és a helyi díjazású hívásokra sem. (MTI)


Nyereséges a Postabank

A Postabank Rt. mérlege szerint tavaly 329,821 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és 282,22 millió forintos mérleg szerinti nyereséggel zárta az évet. A bank nem fizet osztalékot, a nyereséget teljes egészében az eredménytartalékba helyezik. Auth Henrik vezérigazgató szerint komoly az érdeklődés a Postabank megvétele iránt, több jelentkező is felbukkant, közülük legaktívabb az OTP és jelentkezett a CIB is. (MTI)


Microsoft-per

Az amerikai kormány pénteken azt kérte a bíróságtól, hogy rendelje el a Microsoft két részre bontását. A javaslat szerint a Windows kezelői rendszerekkel foglalkozó utódvállalatról leválasztják az alkalmazási programok üzletágát. Tíz évre megtiltanák a kényszerfelosztás révén létrejövő utódcégek újraegyesítését. Bill Gates és a vállalat néhány csúcsvezetője csak az egyik utódcégben szerezhetne részvénytulajdont, az egyszerű részvényesek azonban mindkettőben. A Microsoft elleni per azonban a várható fellebbezések miatt még bizonyára évekig el fog húzódni, és időközben rohamléptekkel fejlődik az egész számítástechnikai, informatikai iparág. Nem kizárt, hogy mire jogerőssé válik a Microsoft „elektronikus berlini fallal” történő kettéválasztása, a kibernetikai tér szereplői a gyakorlat szempontjából már teljesen idejétmúltnak találják majd a perben felmerült kérdéseket. (E. I.)