Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Óvatos optimizmus a BÉT-en

Csökkenő árfolyamok jellemezték a hagyományos iparágak részvényeit az amerikai tőzsdéken, miközben a NASDAQ 2,13 százalékos emelkedéssel korrigálta korábbi mélyrepülését. Eközben a Dow Jones 4,25, az S&P500 3,14 százalékot veszített értékéből, elsősorban a kiskereskedelemben érdekelt cégek papírjainak köszönhetően. Az e héten napvilágot látott amerikai makrogazdasági mutatószámok megerősíteni látszanak az aggodalmakat: növekvő infláció mellett csökkenő mértékű növekedésről számolnak be. Amerikai elemzők nem tartják kizártnak a következő FED ülésen az 50 bázispontos kamatemelés lehetőségét sem.

Az európai tőzsdék nem követték az amerikai tendenciát: a német DAX 2,26 százalékkal, a londoni index 0,78 százalékkal csökkent. A BUX a technikailag támaszul szolgáló 8800 pontos szint felett tudott maradni, ami megnyugtatta a befektetőket; az index 2,76 százalékot emelkedve 9113 ponton zárta a hetet.
A vártnál jóval kedvezőbb fizetésimérleg-hiány, valamint a dollár jelentős erősödése kedvezően hatott a BÉT befektetőinek hangulatára. A hét sztárpapírjainak a Matáv és az OTP bizonyultak: élénkülő érdeklődés mellett előbbi 7,5, utóbbi 5,7 százalékot emelkedett. Emelkedett a Richter jegyzése is, alacsony forgalom mellett közel 3 százalékkal lett drágább egy hét alatt. Jól szerepelt a NABI is, 4,64 százalékos emelkedését elsősorban az újabb megrendelésekről szóló híreknek köszönhette. 6,64 százalékot erősödtek a Kékkúti Ásványvíz Rt. részvényei is. Továbbra is szűk sávban, kis forgalommal kereskedtek a Mol részvényeivel; a papír egy nagyobb eladó jelenlétének következtében egy százalékot hanyatlott. Az esésben a héten a Fotex és a Humet részvényei jártak élen, mindkét papír több mint 8 százalékot vesztett értékéből.
A devizapiacon újabb mélyrepülésbe kezdett az euró jegyzése a dollárral szemben: csütörtök délután már csak 0,89 dollárt adtak egy euróért.