Vissza a tartalomjegyzékhez

Ruff Gabriella
Globális hegymenet

A globalizációnak senki sem tudja útját állni, azt kizárólag elfogadni lehet - hangzott el a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ICC) Budapesten rendezett háromnapos konferenciáján.


Képünkön Göncz Árpád köztársasági elnök a világkongresszus megnyitóján. A rendezvény és a globalizáció ellen az épület előtt 200 fős tömeg tiltakozott. A tüntetők a hazai zöldmozgalmak, valamint baloldali és humanista szervezetek közül kerültek ki. Transzparenseiken a gazdaság civil kontrollját és a tisztességes kereskedelmet követelték.     Fotó: V. Sz.

A 33. ICC Világkongresszuson résztvevő kormányfők, multinacionális cégvezetők, az ENSZ és az EU-Bizottság képviselői meglepő egyetértést mutattak a jövő gazdasági irányvonalait illetően: állítják, hogy a világgazdaság még sohasem volt ilyen kiváló pályán. A gazdasági növekedés, a szabadkereskedelem, a technológiai fejlődés mind pozitív trendeket mutat. Aggodalomra semmi ok, feltéve, hogy megértjük a seattle-i események üzenetét - jelentette ki a neves Columbia University tanára, J. Bhagwati.
A professzor szerint figyelmeztetésnek kell tekinteni a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) Seattle-ben rendezett találkozóját megbénító tüntetéseket. Mint mondta, mindenkinek, aki hisz a globalizációban, keményebben kell harcolnia azért, hogy mások is megértsék: közösek a célok. Klaus Friedrich, a Dresdner Bank vezető közgazdásza előadásában hozzátette: kizárólag kommunikációs problémáról van szó, és ahelyett, hogy a tüntetések alatt bezárkóztak, inkább a demonstrálók közé kellett volna küldeni a WTO és a Valutaalap dolgozóit, hogy elmagyarázzák: ami jelenleg hátránynak tűnik, az valójában előny. A kérdés csak az, hogy kinek?
Azt a globalizáció leglelkesebb hívei is elismerik, hogy mint mindennek, ennek a folyamatnak is vannak vesztesei - akár vállalatok, akár iparágak. Friedrich szerint azonban nem helyes a nehézségeket teljes egészében a globalizáció számlájára írni.
Arthur Dunkel, a WTO elődje, a GATT volt elnöke bizonyos veszélyekre hívta fel a figyelmet. Szerinte a következő világkereskedelmi tárgyalás még váratni fog magára, hiszen most semmivel sem felkészültebbek az államok, mint Seattle-ben voltak, ahol egyébként még a következő tárgyalást levezető elnök személyéről sem sikerült megegyezni. Dunkel szerint ez a széthúzás a kereskedelem liberalizációjának végét jelentheti, azaz veszélybe kerül a „globális falu” egyik alapeleme, a szabadkereskedelem.
A kongresszus (állandó mobiltelefon-csörgésekkel tarkított) megnyitóján Göncz Árpád köztársasági elnök bátorította a résztvevőket, hogy felelősséggel és jelentőségük tudatában tekintsenek a jövőbe. Videón rögzített üzenetében Kofi Annan ENSZ-főtitkár szintén a globális felelősség kérdését emelte ki, míg Milos Zeman cseh miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a közép-európai gazdaságok stabilitását nem a nagy szavak, hanem a tényleges külföldi befektetések alapján kell megítélni. Orbán Viktor miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy már nem beszélhetünk posztkommunista országokról, sem feltörekvő piacokról, hanem a konvergáló, azaz a felzárkózó gazdaság kifejezés illik a visegrádi országokra. Orbán kifejtette, hogy Magyarország a közgazdasági tankönyveket megkérdőjelező növekedést mutat, mivel egyszerre csökken az infláció, tart a dinamikus növekedés, és javul a fizetési mérleg egyenlege.


Beszélgetés Klaus Friedrichhel, a Dresdner Bank vezető közgazdászával, az ICC közgazdasági
tanácsadó testületének tagjával.

- Önnek mint a legnagyobb európai bank közgazdászának mi a válasza a globalizáció hátrányait emlegető, a közelmúltban tüntető, demonstráló szervezetek érveire?
- Nézze, például a német hajógyártás egyértelmű vesztese a globalizációnak. A koreaiak sokkal olcsóbban építenek hajókat, így sok német hajógyárra a bezárás vár. De hangsúlyozom, ha vannak is valahol nehézségek, azoknak nem a globalizáció az oka. Sok helyütt a gazdaság átszervezésére lenne szükség, és ezeket az átmeneti szociális gondok mellett is meg kellene tenni.
- Hogyan látja Közép-Európa és benne Magyarország gazdaságának jövőjét?
- Magyarország jól példázza az általánosan jelentkező trendeket. Dinamikusan növekszik, jó irányba tart, de meg kell birkóznia a nagy mértékű jövedelemegyenlőtlenségekkel és a súlyos szociális problémákkal. Egyébként az európai folyamatokat a magyar történelemből nagyon jól meg lehet érteni. Ezt az országot számos alkalommal lerohanták, most itt az első lehetőség arra, hogy szabad akaratból csatlakozzon az Európai Unióhoz. Történelmi jelentőségű, hogy Európa most önként egyesülhet, kényszer nélkül. És Európának szüksége van erre a térségre.