Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Kezdődik a Várhegyi-per

Május 30-án kezdődik Várhegyi Attila büntetőpere - erősítette meg lapunk értesülését az ügyben eljáró Pest Megyei Bíróság elnöke. A Fidesz országos választmányának elnökét többek között különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és vezető beosztásban dolgozó hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel vádolja a Pest Megyei Főügyészség - mondta a Heteknek Csecserics István helyettes főügyész. Mivel az ügyben kilenc vádlott szerepel, az eddig elkészült iratok száma pedig több ezerre rúg, a per május végétől június 19-ig tart majd.

Az ügy 1996-ban robbant ki Szolnokon, amikor Várhegyi a város polgármestereként tevékenykedett. A helyi MSZP szervezete egy sajtótájékozató keretében adta tudtul, hogy a polgármesteri hivatal három belvárosi, nagy értékű ingatlant kíván értékesíteni, és a polgármester már el is látta kézjegyével az adásvételi szerződést. A bökkenő csak az volt, hogy az értékes területeket a rajta lévő ingatlanokkal telekáron adta volna tovább a hivatal három szolnoki székhelyű vállalkozásnak. Az ügyben több szakértőt is meghallgattak: egyesek véleménye szerint akár 70-80 millió forint kár is érné a várost az adásvétel lebonyolódásával, míg más szakértők kimutatták, hogy igazából a város érdekeit szolgálná, ha a fent említett ingatlanok elkelnének.
Az ingatlanok adásvétele a kirobbant botrány kapcsán végül meghiúsult, az eset azonban megosztotta Szolnok lakosságát. Várhegyi Attila másfél cikluson át sikeresen és a polgárok megelégedésére vezette a várost, az ingatlanügy azonban megtépázta polgármesteri hírnevét. Ezt mi sem bizonyította jobban, minthogy az 1998-as országgyűlési képviselőjelölt-választáson Várhegyi saját körzetében alulmaradt a szocialista jelölttel szemben, a parlamentbe a Fidesz listájáról került be, majd a helyhatósági választásokon már nem is indult. Várhegyi Attila saját szerepének tisztázása érdekében maga tett feljelentést ismeretlen tettes ellen az ügyben.
A bűncselekmények alapos gyanúja miatt indult eljárást az 1998 decemberében született vádirat követte, melyben hűtlen kezeléssel, vesztegetéssel, magánokirat-hamisítással vádolják Várhegyit, aki a Fidesz országos választmánya elnöki pozíciója mellett a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkári posztját is betölti.
Várhegyi védekezésében többek között elhangzott: a vitatott szerződést az ő aláírása előtt már két irodavezető, illetve a város jegyzője is ellenjegyezte, az ő alaposságukban bízva írta alá az adásvételt.
1997-ben újabb botrány pattant ki, mellyel a helyi sajtó szintén nagy terjedelemben foglalkozott. Az akkori gyanú szerint a Mahír Kft.-n keresztül szolnoki vállalkozások támogatták a polgármester 1994-es kampányát.
Mivel Várhegyi ügye úgynevezett közvádas (ami azt jelenti, hogy az ügyészség a megismert dokumentumok alapján szükségesnek ítélte a vádemelést) a parlament felfüggesztette a politikus mentelmi jogát. Várhegyi a sajtóban több ízben is tagadta az ellene felhozott vádakat.