Vissza a tartalomjegyzékhez


Hurrikán

A megtörtént eseményeken alapuló filmek külön kategóriát képviselnek a filmkészítésben. A néző teljesen más szemmel nézi a mozit, ha már az elején felhívják a figyelmét arra: amit lát, nem fikció, hanem ez valamikor, valakivel megtörtént. Elég, ha csak Jim Sheridan Apám nevében című IRA-s alkotására gondolunk, ami a guilfordi bombamerénylet ártatlanul elítélt áldozatainak hiteles története. Egy ilyen film mindig felkavarja az indulatokat, sokszor olyan témát érint, ami többek számára kényes, amit többen szeretnének örökre elfelejteni, megint mások nem is tudnak róla. Megosztja a közvéleményt, de ez is a célja. A témaválasztás kétségtelenül hatásvadász, legtöbbször az igazságszolgáltatás súlyos hibájából ártatlanul börtönben szenvedő, meghurcolt áldozatokról szól, és ezt olykor többen sérelmezik, mondván a film nem dokumentálja hitelesen az eseményeket: túlzottan dramatizál, hogy az emberek együttérzését jobban kiváltsa, és elferdíti, vagy elleplezi az igazságot.
Ilyen film a Hurrikán is, ami Rubin „Hurricane” Carter, egykori profi középsúlyú világbajnok életéről szól. A fekete bokszoló a faji előítéletek Amerikájának áldozata. Egy kocsmai vérengzésért ítélik életfogytiglani börtönre, ártatlanságára csak majd két évtizednyi raboskodás után derül fény. A film Rubin Carter önéletrajzi regényét veszi alapul, ami több oldalról is a kritikák kereszttüzébe került. Hurrikán állítólag elferdítette a történetet, több ténybeli, eseménybeli tévedés írható a számlájára, szépíti saját életét, egyáltalán nem akkora áldozat, mint amit a film alapján gondolnánk. Tény viszont: a férfit úgy ítélik el, hogy a tárgyalás résztvevői nem viselkednek elfogulatlanul, önös érdekek, praktikák húzódnak meg a háttérben. Elszabadulnak az indulatok, halálos fenyegetéseket kapnak a védők, a vádlottak mindenhol elutasításba ütköznek, és teljessé válik a kiszolgáltatottságuk.
A címszerepet az Oscar-díjas Denzel Washington alakítja. A szereplőválasztás telitalálat, Washington kívül-belül azonosul szerepével, a film kedvéért kigyúrta magát, a néző pedig szó nélkül elfogadja őt ökölvívó világbajnoknak. Norman Jewison mozija a Golden Globe-ot is megnyerte, de az Oscaron ez is alulmaradt az Amerikai szépséggel szemben. (K. Gy.)