Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Hollywoodi a bajnokság

Fókuszban az NBA-playoff

Vége az alapszakasznak, de a java még csak most következik. Az NBA rájátszásának legfontosabb kérdése, hogy akad-e olyan gárda, aki megszoríthatja a toronymagasan esélyes Los Angeles Lakerst. Phil Jackson edző tevékenysége 67-15 győzelmi mutatóval lett elsőszámú kiemelt a playoff-ban.


A Charlotte Hornets csapata a Philadelphia 76ers-szel vív élethalálharcot a továbbjutásért. Messze az aranyéremtől    Fotó: MTI

A szép jövőnek elébe néző hollywoodi gárda minden tekintetben felülmúlta riválisait, és igen nagy baki lenne, ha elbuknának az aranygyűrűért folyó küzdelemben. A legértékesebb játékosnak járó MVP-díj várományosa Shaquille O’Neal, akit háromszor választottak a hónap játékosának.
A pontkirályi versenyben is győztes Shaq 29,7-es átlagot produkálva szorította második helyre a végig vezető 76-ers játékost, Allen Iversont.
Az elkövetkező idők dinasztiáját sejtető gárda igazi csapattá kovácsolódott Jackson edző kezében, és várhatóan az ő kezükben köt ki a bajnoki trófea is. Kobe Bryant és Glenn Rice játékán múlik, hogy O’Neal vállán mekkora teher lesz a küzdelmek során. A két kiváló játékos eddig is méltó segítőtársa volt a góliát termetű, zseniális játékosnak.
A 28 éves sztár még soha sem nyert Aranygyűrűt, így érthető, hogy O’Neal számára a legfontosabb a bajnoki cím, az MVP csak másodlagos. A 61 pontos egyéni csúcsot szerző O’Neal zsákolásai sokkolóan hatnak a riválisokra, és sok mérkőzés megnyeréséhez segítették már a Lakerst. Az első körben a harmatos erőkből álló, de szívós Sacramento Kings az ellenfelük, és sima Lakers továbbjutás várható.
Ron Harper nem válogatta meg szavait csapattársával, O’Neallel kapcsolatban. „Félelmetes, Shaq félelmetesen játszik!” - nyilatkozta, miután O’Neal 46 pontot szórt a Kings kosarába az első megnyert találkozó után. Az LA 117-107-re győzött a megilletődött Sacramento ellenében. A mérkőzés utolsó perceiben a közönség együttesen az „MVP! MVP!”-t skandálta.
„Ez a bajnokság legizgalmasabb időszaka. A visszaszámlálás már elkezdődött. Egy már megvan, 14 még hátravan” - mondta Harper.
A két egyesület 16 éve már találkozott a rájátszás küzdelmeiben, akkor a Kings még Kansas City-ben székelt. A ’84-es találkozón a Lakers 3-0-ra söpörte le a királyokat, akik utána átköltöztek Sacramentóba. A párviadal második öszszecsapására lapzártánk után került sor.