Vissza a tartalomjegyzékhez

Vagyim Arisztov
Bikov újra Lebegy földjén

Anatolij Bikov krasznojarszki üzletember kiadatása kívülállók és felesleges lárma nélkül történt meg. Ám az orosz újságírók megtudták, hogy mikor érkezik Moszkvába, és betöltötték a Seremetyevo repülőtér várótermét. Az oroszországi szervezett bűnözés elleni harc fő vezetésének munkatársai valóságos színielőadást játszottak el az újságírók előtt. Egy külsőre Bikovra hasonlító embert a várótermen keresztül egy autóhoz kísértek. Az újságírók rájuk rontottak, és üldözni kezdték az autót. Ez idő alatt az igazi Anatolij Bikovot kivezették egy másik ajtón keresztül, és átvitték a „Matrózcsend” nevű vizsgálati helyiségbe.

Amikor ez a művelet befejeződött, a rendőrség bocsánatot kért a „csalásért”. A szervezett bűnözés ellen folytatott harc vezetőinek képviselője elmondta, hogy eljutott hozzájuk egy hír, mely szerint Anatolij Bikov ellen merénylet készült. Ezért a tévékamerák előtt a rendőrség egy átöltöztetett tisztjét vezették el. Hogy valóban terveztek-e merényletet - nem tudjuk. Az azonban tény, hogy Bikov Magyarországról Oroszországba történő szállítása nagy nyilvánosságot kapott, a személyére irányuló figyelem megerősödött.
Anatolij Bikov vállalkozó az oroszországi kapitalista reform egyik fényes csillaga. Egyszerű bokszedzőből a reform néhány éve alatt a krasznojarszki körzet egyik legbefolyásosabb emberévé lett, és láthatóan Oroszország egyik leggazdagabb személyiségévé is. Anatolij Bikov hatáskörébe tartoznak a hatalmas területű krasznojarszki körzet fő vállalkozásai, mint a KRAZ teherautógyár, a krasznojarszki vízi erőmű, vasmű, alumíniumgyár, olajfeldolgozó, vasút, bank, biztosítótársaság és a Krasznojarszkenergo vállalat. Mindezek a Tanako pénzügyi-ipari konszern tagjai, ami pedig Bikov fennhatósága alá tartozik. A vállalkozó ezen kívül a helyi parlament képviselője és a Rosszijszkij kredit bank alelnöke is lett.
Hogyan tudott a volt edző ilyen fontos posztokat megszerezni, és ekkora vagyont gyűjteni? Beszélik, hogy erőszakos módszerekhez is folyamodott, illetve részt vett a szervezett bűnözésben.
Amikor Alexandr Lebegy lett a krasznojarszki körzet kormányzója, az a mondás járta, hogy a körzetnek két ura van, nappal Lebegy, éjszaka Bikov. Azonban az erélyes és bátor tábornok nem tűrt ilyen kettősséget. A körzet vállalatait a törvényes hatalom ellenőrzése alá kezdte vonni. A két „erős ember” között fellángolt a nyílt harc, amelynek következményeként Anatolij Bikovra rászabadult a bűnügy. Törvénytelen úton szerzett pénzek tisztára mosásával vádolták, konkurensei megöletésével gyanúsították. Egy évvel ezelőtt parancsot adtak a letartóztatására, ami elől külföldre szökött. Európát járta mindaddig, amíg a magyar rendőrség le nem tartóztatta a jugoszláv-magyar határ átlépését követően.
A börtönben Anatolij Bikov nem veszítette el saját erejébe vetett hitét. Az orosz konzullal folytatott megbeszélésén kijelentette, hogy „százak fognak Krasznojarszkból Budapestre utazni, hogy megmutassák Magyarországnak, hogyan kell Bikovhoz megfelelően viszonyulni”. A szibériai város újságjai márciusban a következő sorokat közölték Bikov aláírásával: „Földijeim! Bikov mély tisztelettel köszönt Benneteket a távoli Magyarországról.”
Budapesti letartóztatása idején nem mondott le arról sem, hogy az újonnan megválasztandó orosz parlament képviselője legyen. Amikor pedig törölték a választási listáról, Moszkvából Budapestre utazó ügyvédei igyekeztek menekültstátust kiharcolni a számára. Ám ez sem jött össze. Bikovot átadták az orosz hatóságoknak. A hazafelé tartó repülőgép fedélzetén Bikov azt nyilatkozta, hogy sosem vette komolyan a budapesti letartóztatást. „Egy politikai játszmáról van szó” - mondta. - Bízom a törvényben, és abban, hogy az új elnök majd mindent a helyére tesz.”