Vissza a tartalomjegyzékhez

Csereklyei Márta
Túszejtés a búvárparadicsomban

Huszonegy embert rabolt el a hét végén a világ egyik legnépszerűbb búvárparadicsomából, a Sipidan-szigetről a muzulmán Abu Szajjaf terrorista csoport. A CNN amerikai hírcsatorna szerint annak az Egyesült Államokban raboskodó társuknak a szabadon bocsátását akarják elérni, aki 1993-ban bombamerényletet hajtott végre a Világkereskedelmi Központ épülete ellen.


Fülöp-szigeteki muzulmán fundamentalista gerillák. Fiatalok és kegyetlenek     Fotó: Reuters

A közkedvelt búvárparadicsomnak számító Sipidan szigetén hat állig felfegyverzett férfi múlt vasárnap túszul ejtett 21 embert. A fegyveresek a turistaközpont éttermébe hatolva hurcolták el a meglepett embereket, akik között tíz külföldi turista is volt. A Fülöp-szigeteki rendőrség jelentése szerint a foglyokat két halászhajóval Sulu tartományba, a Fülöp-szigetek déli csücskébe szállították, ám valódi hollétükről egyelőre nem sokat lehet tudni.
A túszejtők 2,4 millió dollárt követelnek a foglyokért, akik közül csütörtökön szabadon bocsátottak ugyan tízet - feltételezések szerint azért, mert muzulmánok voltak -, ám az értük küldött csónak meghibásodása miatt rövid időn belül visszaszállították őket fogvatartóikhoz. A déli területek autonóm muzulmán közösségének kormányzója, Nur Musuari - aki korábban maga is gerillavezér volt - azonban azt nyilatkozta, hogy a kormány politikájának megfelelően egyébként sem lenne hajlandó váltságdíjat fizetni. Musuari úgy véli, a fegyvereseket pusztán anyagi motívumok vezették: „Mostanában nem túl jó a gazdaság helyzete. Az üzletemberek elmenekültek, ezért nem maradt megfelelő személy, akit túszul lehetne ejteni.”
A hétvégi emberrablásért az Abu Szajjaf nevű lázadó muzulmán csoport vállalta a felelősséget, amely immáron ötödik hete tart fogva 27 Fülöp-szigeteki polgárt - többségükben iskolás gyermekeket és tanáraikat. Mivel a túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalások mindeddig nem jártak eredménnyel, a kormány múlt szombaton szárazföldi és légitámadást intézett az Abu Szajjaf bázisa ellen. Válaszul a csoport lefejezett két felnőtt foglyot, és további öt megölésével fenyegetőzik, ha a katonaság nem hagyja abba az ellenük intézett támadásokat.
A CNN amerikai hírcsatorna szerint a mostani túszejtéssel az Abu Szajjaf az Egyesült Államokban bebörtönzött társaik szabadon bocsátását kívánja elérni - köztük például Omar Abdel-Rahmanét, aki számos New York-i emlékmű felrobbantásáért felelős, vagy a három éve raboskodó Ramzi Juszefét, aki az 1993-ban a Világkereskedelmi Központ ellen elkövetett bombatámadás tervét készítette.
Ramzi 1992-ben érkezett az Egyesült Államokba, kifejezetten azzal a céllal, hogy Amerika Izrael-barát politikája megtorlásaként megszervezzen egy terrorcselekmény-sorozatot. Ennek részeként 1993-ban bombát helyezett el a manhattani Világkereskedelmi Központ épülete alatti parkolóban - a merénylet során hatan meghaltak, és több mint ezren megsebesültek. Juszef később azt nyilatkozta, hogy ha tudta volna, hogy ilyen kevesen halnak meg, akkor nagyobb bombát vitt volna a helyszínre. A rendőrségnek három évvel a merénylet után sikerült elkapnia Ramzit: a tárgyalás során bűnösnek találták a Fülöp-szigeteki légitársaság egyik gépén elhelyezett bomba ügyében is. Társaival együtt robbantásokat hajtott végre az ENSZ, illetve az FBI New York-i központjában, két manhattani alagútban, illetve egy hídon is. 1998-ban életfogytiglani börtönbüntetésre és 4,5 millió amerikai dollár bírság fizetésére ítélték.
„Terrorista vagyok, és büszke vagyok rá” - jelentette ki Juszef az ítélet kihirdetésekor. Kevin Duffy bíró válasza: „Az Ön istene, mestere, az Ön egyedüli szenvedélye a halál és a pusztítás”.