Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Osztalékfizetés

A héten számos részvénytársaság közgyűlésen döntött osztalék fizetéséről: A Matáv 9 Ft-ot, a Rába Rt. 450 Ft-ot, az Édász Rt. 1 450 Ft-ot, az Elmü Rt. 1 300 Ft-ot fizet részvényenként; a Styl Ruhagyár Rt. 4 százalékos, az OTP 18 százalékos osztalékot fizet a részvényeseknek. Nem fizet viszont a Pannon-Flax Rt., illetve a Fotex Rt. (MTI)


Javuló makroadatok

1,2 százalékkal csökkent márciusban a munkanélküliségi ráta februárhoz képest. Nem romlott a folyó fizetési mérleg január-februári egyenlege az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Az államháztartás egyenlege lényegesen jobb, mint tavaly ilyenkor, az egyenlegjavulás a központi költségvetés 22 százalékkal nagyobb bevételéből ered. A külkereskedelmi mérleg hiánya az év első két hónapjában 155 millió dollárral több a tavalyinál, ami a kőolaj világpiaci árának emelkedésével indokolható. (MTI)


Tovább szakad az ország

Tavaly tovább csökkent az ország központi és keleti régióinak részesedése a GDP előállításában. A 0,4 illetve 0,3 százalékos csökkenés mellett 0,7 százalékkal nőtt a Dunántúl szerepe az 1998. évi folyó áron mért 10 087 milliárd forint (GDP) előállításában. Az egy főre jutó GDP az országos átlag százalékában továbbra is Közép-Magyarországon (Budapest és Pest megye) a legmagasabb (148 százalék), utána Nyugat-Dunántúl következik (Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megye) 110 százalékkal, a legelmaradottabb régió változatlanul az Észak-Alföld (Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), ahol 68 százalékot tett ki. Az egy főre jutó GDP-t tekintve Magyarország legfejlettebb régiója is csak 71 százalékot ér el az Európai Unió átlagához képest, míg a magyarországi arány csupán 48 százalék. (MTI)