Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Ingatag börzék

A húsvéti ünnepek miatt lerövidült héten vegyesen mozogtak a világ részvénypiacai. Bár heti szinten nem voltak jelentős elmozdulások, továbbra is a napon belüli erőteljes kilengések jellemzik a tőzsdei árfolyamokat. A csütörtöki Európai Központi Bank-kamatemelés és az USA-ban napvilágot látott makrogazdasági mutatószámok eladási hullámot váltottak ki valamennyi börzén. Továbbra is idegesek tehát a tőkepiacok.

Az USA-ban a NASDAQ folytatta ereszkedését, 2 százalékkal került alacsonyabbra, elsősorban a Microsoft részvénye jelentős árfolyamveszteségének köszönhetően, miközben a másik két meghatározó index hasonló mértékben mozdult el ellentétes irányban. A jelentősebb tőzsdék közül legnagyobb mértékben a japán Nikkei értéke csökkent a héten, közel 5 százalékot veszített értékéből, miközben a nyugat-európai indexek értéke alig mozdult el: Londonban 1 százalékkal csökkent, Frankfurtban 1 százalékkal nőtt, míg a párizsi index változatlan maradt. A meglehetősen eseménytelen, negatív forgalmi rekordot produkáló héten a BUX 2,25 százalékot ereszkedve 8.867 ponton zárta a hetet.
A hét két nagy vesztese
- 8 százalék feletti eséssel - a Richter és az Antenna Hungária lett. Előbbi a vártnál gyengébb első negyedéves eredmény következtében, míg utóbbi a továbbra is tartó technológiai szektorbeli eladási hullámnak köszönhetően csökkent jelentős mértékben. Folytatódott az eladói nyomás a Matáv papírjain is, 1.880 forintos záróára újabb 3 százaléknyi árfolyamcsökkenést mutat. Kis mértékben emelkedni tudott a Borsodchem részvénye, a cég kiváló első negyedéves jelentésének köszönhetően. A Mol 1 százalékot veszített értékéből, az OTP ára pedig változatlan maradt, igaz, mélypontján 12 ezer 300 forinton is kereskedtek vele.