Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
A kelet-európai rohadt almák nem kellenek Haideréknek

Interjú Andreas Pribenski politológussal, az Osztrák Tudományos Akadémia Délkelet-Európai Intézetének volt budapesti igazgatójával.

- Mi az általános vélemény Ausztriában a Schüssel-látogatásról?
- Schüssel minden eszközt bevet annak bebizonyítására: nem igaz, hogy a koalíció káros az országnak, illetve, hogy csak elszigetelés az eredménye. Ez az esemény nekik nagyon fontos, a magyar kormány pedig nagy szolgálatot nyújt belpolitikailag Schüsseléknek.
- Hasonlít egymásra a Csurka-féle magyar MIÉP és a Haider-féle osztrák FPÖ?
- Egyrészt a MIÉP nem közismert sem Ausztriában, sem az FPÖ politikusai körében. Különbség a két párt között, hogy a szabadságpárt nyíltan nem antiszemita, illetve nem tesz nyíltan antiszemita kijelentéseket. Megtanulták ugyanis, hogy ez nem szalonképes a nyilvánosság előtt. Hasonlóak viszont az úgynevezett „antipolitikában”. Ez azt jelenti, hogy propagandisztikusan elutasítják az eddigi politikai kultúrát, mondván egyfajta radikalizmussal: lopnak a politikusok, korrupt a közélet, s nem a nép érdekeit képviselik a vezetők stb. Hasonlóan nem bíznak a reprezentatív demokráciában, ezért inkább a közvetlen választások hívei. Haider meg is fogalmazta ezt már a „Harmadik köztársaság” című munkájában, hogy személyek spontán kiválasztásában és azok egyenes megválasztásában bízik.
- Az új osztrák kormány munkájában fel lehet fedezni a haiderizmust?
- Az az igazság, hogy most elég nagy nyomás alatt van a kormány, ezért nagyon óvatosan nyúlnak egyes területekhez. Azonban már a gazdasági területen érezhető, hogy hangsúlyeltolódás történt. Ugyanis olyan szociális reformokat vezetnek be, amelyek leginkább a szegényeket érintik, természetesen előnytelenül. De az is jellemző lépés például, hogy tervezik a választható polgári szolgálatok megszüntetését a katonaságnál. Emögött is határozott ideológia érhető tetten.
Egyébként nagyon különös helyzet alakult ki most Ausztriában, a múlt héten hirdette meg Haider az úgynevezett „kiugrási” elméletét. Ez azt jelenti, hogy ha nem kellenek az uniónak, akkor úgyis kirúgják őket, azaz Ausztriát a szövetségből, ha pedig ez történik, akkor sem történik semmi. De ide vehető a szabadságpárti infrastrukturális miniszter kijelentése, aki a csatlakozni kívánó kelet-európai országokat egyszerűen rohadt almákhoz hasonlította, akik romlást hoznának az egészséges almákra, azaz a nyugat-európai országokra. Ezzel az ilyen politikusok az Ausztriában fellelhető idegenellenességre építenek. Az osztrákoknak ugyanis identitásproblémájuk van: nehezen tudják feldolgozni, hogy jönnek a „Nyugatba” (értsd unióba) azok a kelet-európai országok, akik eddig felnéztek Ausztriára, mint a Nyugat megtestesítőjére. Hol marad a különbség - teszik fel az önérzetes és kissé irigységet is mutató kérdést az emberek maguknak. Az FPÖ erre az érzésre játszik rá.
- Haider háttérbe vonulása Ön szerint valóságos visszalépés a politikától, vagy csak stratégiai, ideiglenes döntés?
- Egyes elemzők szerint kettős stratégiája van Haideréknek. Egyrészt szeretnék bizonyítani, hogy nem nehéz az FPÖ-nek kormányozni, ezért támogatják az ÖVP-FPÖ-kormányt. Másrészt készülnek arra is, ha megbukik ez a kormány, akkor ne Haider bukjon meg, hanem más FPÖ-politikusok. Éppen ezért érdekes Haider viselkedése, aki a héten kritizálta a kormányt, és tanácsokat adott, hogyan lehetne jobban kormányozni. Haider és pártja is úgy tesz, mintha kormánypártiak és ellenzékiek is lennének együttesen. A közvélemény-kutatási eredmények szerint egyébként csökkent a párt népszerűsége, de lehet, ha Haider visszajön, újra meglódulnak.
- Az úgynevezett spontán ellenállás, a folyamatos tiltakozási akciók mit értek el?
- Nehezen mérhető ennek a nagysága, hisz nem lehet minden héten 200-300 ezer embert mozgatni. Jelenleg minden csütörtökön, spontán, pártok szervezése nélkül 5-10 ezer ember tüntet. Emellett egy kultúrharc is elindul: művészeti alkotások, zenei lemezek készülnek tiltakozás céljából, s legalább 30 internetes honlapon zajlik a vita, az egyetemisták között is heves vitafórumok indultak. A kormány és a kormánypárti sajtó válaszul címkéket aggat a tiltakozókra, és a művészeket támogatásokkal akarja megvásárolni. Mindenesetre pezseg Ausztria, mintha tetszhalálból ébredt volna. Ha most újra szavazás lenne, jó esélye lenne az ellenzéki tábornak a győzelemre.
- Valóban felmerült az, hogy osztrák baloldaliak jönnek Magyarországra tüntetni Schüssel ellen?
- Pontosítani szeretném a kérdését. Az ellenállás Ausztriában nem baloldali, hanem civil kezdeményezés, amit például az ottani konzervatív értelmiségnek egy jelentős része is aktívan támogat. Az egyetemisták sem nevezhetőek tisztán balosoknak. Ötletként lehetett róla hallani, de mivel ez nem felülről szervezett tüntetés, és közben húsvéti ünnepek is voltak, nem lett az egészből semmi.