Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Ítélet: valóban életfogytig

A Legfelsőbb Bíróság a héten helybenhagyta a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság ítéletét, amelyben a bíró, Magyarországon először, ténylegesen életfogytig tartó fegyházbüntetést szabott ki a büntető törvénykönyv tavaly március 1-én hatályba lépett módosítása értelmében. Az elítélt a komádi Boi Gyula, aki tavaly májusban különös kegyetlenséggel végezte ki családját.

A bíró megemlítette: a Legfelsőbb Bíróság (LB) gyakorlatában évtizedekre visszamenőleg nem volt példa ilyen brutális és embertelen elkövetésre, miszerint a vádlott úgy irtotta ki vétlen, alvó családját házukban, hogy azoknak esélyük sem volt a védekezésre vagy a menekülésre. Boi Gyula, aki már az eljárás során korábban is beismerte tettét, és bűnösnek vallotta magát, a szerdai tárgyaláson az utolsó szó jogán annyit mondott: megbánta tettét, és kéri a bíróságot, hogy változtassa át szabadságvesztés-büntetését határozott idejűvé.
Az ügyész perbeszédében megjegyezte, hogy a kiszabott büntetés szükséges és arányos, bár valójában a vádban foglalt cselekménnyel arányos büntetés nem is létezik. „Boi Gyulát el kell szigetelni a társadalom többi tagjától, hogy ártalmatlanná váljon” - szögezte le a bíróság. Elutasította a Legfelsőbb Bíróság azt a védői érvelést, miszerint Boi Gyula tette inkább erős felindulásból elkövetett emberölés, melyet egyébként a törvény 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntet. Most már kevesebbért is életfogytig tartó szabadságvesztés jár. Hiába fellebbezett tehát a kirendelt védő a bűncselekmény minősítésének enyhítéséért. Érvelése szerint Boi Gyula azt követően támadt élettár-sára, hogy az asszony nem volt hajlandó felszámolni a szomszédban lakó férfival folytatott viszonyát. A vádlottat ezt megelőzően azonban már kétszer ítélték el erőszakos cselekmények miatt. Egyik alkalommal székkel támadt gyermekei anyjára, a másik esetben pedig szemérem elleni erőszakot követett el kislánya sérelmére.