Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Polt lehet a befutó

Meglepő és váratlan volt, hogy az MDF mást jelölt főügyésznek, mint a Fidesz-MPP. A Hetek információi szerint ez a kérdés koalíciós feszültséghez vezetett, Orbán Viktor miniszterelnök nem véletlenül e héten tett látogatást az MDF-frakciónál, de a látogatástól függetlenül a fideszes és kisgazda politikusok neheztelnek a fórumosokra. Hivatalosan a felek azt nyilatkozták: megállapodtak a hatékonyabb egymás közti kommunikáció kialakításáról.


Polt Péter

Göncz Árpád államfő Polt Pétert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettesét, egykori Fidesz-képviselőjelöltet javasolta csütörtökön a legfőbb ügyészi posztra. A köztársasági elnök az után döntött így, hogy szerdán megbeszélést folytatott az előzetes konzultációkon figyelmébe ajánlott személyekkel, Polt Péterrel és Heidrich Gáborral, a Csongrád Megyei Bíróság elnökével. Polt Péter jelenleg számíthat a Fidesz, az FKgP és a MIÉP szavazataira, és a nyilatkozatok alapján az is biztos, hogy az MSZP és az SZDSZ nem szavaz igennel rá. A Heidrichet jelölő MDF egyelőre még nem alakította ki álláspontját Polttal kapcsolatban, aki egyelőre csak annyit árult el, hogy szívesen vállalná a megbízatást, terveiről azonban nem nyilatkozott.
Györgyi Kálmán május 15-én távozik posztjáról, amelyről március 6-án indoklás nélkül mondott le a köztársasági elnök útján az Országgyűlés elnökéhez intézett nyilatkozatával. Lapértesülések szerint Györgyi elfogadta Dávid Ibolya igazságügy-miniszter felkérését, és a jövőben a büntetőjogi kodifikációért felelős miniszteri biztosként tevékenykedik majd.
- Az MSZP nem fogja támogatni Polt Péter legfőbb ügyésszé választását, mivel a helyettes ombudsman nem felel meg maradéktalanul a törvényesség legfőbb őrével szemben támasztható követelményeknek - nyilatkozta Kovács László szocialista pártelnök-frakcióvezető. Kovács szerint Polt Péternek nincs vezetői gyakorlata, ami - mint mondta - nélkülözhetetlen a hierarchikus felépítésű ügyészi szervezet hatékony irányításához. „Polt Péter Fideszhez való kötődése jogos aggodalmat kelt a tekintetben, hogy pártatlan módon tudja-e ellátni a legfőbb ügyészi feladatokat” - tette hozzá.
Dávid Ibolya igazságügy-miniszter természetesnek tartja, hogy Göncz Árpád köztársasági elnök Polt Pétert jelölte a legfőbb ügyészi posztra. Dávid Ibolya úgy véli, hogy Polt és az MDF által javasolt Heidrich Gábor szakmailag egyaránt felkészült, és a jelölés meglehetősen kiegyenlített erőviszonyok mellett történt meg.


Heidrich Gábor    Fotók: MTI   

„Polt Péter olyan mértékben áll közel a Fideszhez, hogy az veszélyeztetné az ügyészi függetlenséget, ezért nem támogatjuk megválasztását” - közölte Kuncze Gábor szabaddemokrata frakcióvezető. „A Magyar Igazság és Élet Pártja az új legfőbb ügyésztől a történelmi igazságtétellel kapcsolatos egyértelmű magatartást, valamint a privatizáció felülvizsgálatát, a visszásságok és csalások büntetőjogi felderítését várja.” Csurka István, a MIÉP elnöke, parlamenti frakcióvezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az új legfőbb ügyésznek az Országgyűléssel karöltve rendteremtési szándékkal kell fellépnie a nemzeti érdekek védelmében. Megfogalmazása szerint elég volt abból az ügyészségből, amely fél lábbal vagy két lábbal az MSZMP-ben gyökerezett.
Az Országgyűlés május 2-án szavaz a legfőbb ügyészi posztra jelölt Polt Péterről, aki a Fidesz 148, a FKGP 49 és a MIÉP 12 szavazatával biztos befutónak látszik.