Vissza a tartalomjegyzékhez


Ünnepi ételek

Húsvéti salátafészek
Zsenge hüvelyes borsóleves házi csipetkével
Gombás fehérboros nyúlragu pirított petrezselymes burgonyával
Bugaci jércemell
Karamellizált eper citromfagylalttal

Húsvéti salátafészek

1 db fejes saláta
2 db alma
3 db narancs
20 dkg mandula (tisztított, szeletelt)
16 db fürjtojás
1 köteg tárkonylevél, petrezselyemzöld (fodros)
tartármártás

A megtisztított salátát csíkokra vágva tányérra helyezzük, erre rászórjuk a meghámozott, kis kockára vágott almát és narancsot. A tartármártásba belekeverjük a finomra vágott tárkonylevelet, ezzel leöntjük a salátát úgy, hogy a salátalevelek közben kilátszódjanak. Középre helyezzük a megfőtt tojásokat, köré helyezzük a fodros petrezselymet, és az egészet megszórjuk a sütőben megpirított mandulával.


Zsenge hüvelyes borsóleves házi csipetkével

40 dkg hüvelyes cukorborsó
20 dkg zsenge sárgarépa
20 dkg zsenge fehérrépa
1 köteg friss petrezselyem
10 dkg vaj
1 evőkanál liszt
csipet só, cukor

A vajon megfuttatjuk a zöldborsót, a zöldségeket és a petrezselymet. Ha levet engedett, megszórjuk liszttel, sózzuk, ízlés szerint egy kis cukorral ízesítjük. Felengedjük vízzel, lassan felforraljuk. Egy tojásból, csipet sóból és kb. 15 dkg lisztből tésztát gyúrunk. A forrásban lévő levesbe csipkedjük, és további öt percig főzzük. Tálaláskor egy kiskanál tejfölt adhatunk hozzá.


Bugaci jércemell

4 db jércemell filé
1 db füstölt libacomb
vagy mell
20 dkg savanyú káposzta
˝ l tejföl
1 köteg petrezselyem
ételízesítő, csipetnyi őrölt bors, liszt, olaj
   
A füstölt húst kis kockákra vágjuk, a savanyú káposztát kissé összevágjuk (ne mossuk le), a petrezselymet finomra vágjuk, a jércemell filéket kissé megnyitjuk, klopfoljuk.
Serpenyőben kevés zsiradékon megpirítjuk a füstölt húst, rátesszük a káposztát, petrezselymet, csipet borsot és a tejföl felét. Jól összepirítjuk, és a kivert, ételízesítővel ízesített mellfilék egyik felére helyezzük. Ráhajtjuk a másik felét, széleit jól megnyomkodjuk, lisztbe forgatjuk.
Lehetőleg teflonserpenyőben kevés olajon, fedő alatt mindkét felét pirosra sütjük, kevés vízzel felengedjük, és továbbra is fedő alatt kb. 3-4 percig tovább pároljuk. A húst kiszedjük a léből, ebbe belekeverjük a tejföl másik felét. Kiforraljuk. Párolt rizzsel vagy szalmaburgonyával fogyaszthatjuk.


Gombás fehérboros nyúlragu pirított petrezselymes burgonyával

4-6 db nyúlcomb
1 fej vöröshagyma
20 dkg mogyoróhagyma
25 dkg barna csiperke
10 dkg vaj
2 dl fehérbor
1 csapott evőkanál liszt
csipet kakukkfű
csipet tárkony
1 egész citrom
olaj
ételízesítő vagy só

A nyúlcombot kicsontozzuk, kockára vágjuk. Kevés olajon megpirítjuk, sózzuk, vagy ételízesítővel ízesítjük (ízlés szerint). Beletesszük a finomra vágott vöröshagymát, kakukkfüvet, tárkonyt. Liszttel szórjuk, és felengedjük a fehérborral és két deciliter vízzel. Beletesszük félbevágva a citromot, és puhára pároljuk. Külön vajat olvasztunk, és ebben megpároljuk a mogyoróhagymát és a csiperkét. Ha a nyúl megpuhult, a kettőt összeforraljuk.
Köretnek jól megpirított petrezselymes burgonyát és áfonya- lekvárt adhatunk.


Karamellizált eper citromfagylalttal

50 dkg eper
15 dkg cukor
3 dl facsart narancslé
8 gombóc citromfagylalt
csipetnyi őrölt fahéj

Egy teflonserpenyőben karamellizáljuk a cukrot. Ha halvány barna, felengedjük a narancslével, ízesítjük fahéjjal. Ha felforrt, beleforgatjuk a megmosott, leszárított epret.
Nagy tányér közepére helyezzük a fagylaltot, köré elrendezzük az epreket. A fagylalt tetejét tejszínhabbal, esetleg ananásszal, a tányér szélét őrölt fahéjjal díszítjük.

A menüsor négy személyre szól, amelyhez jó étvágyat kíván Kózel Gyula, a Budai Skálában lévő „Turmix Kávézó és Étterem” konyhafőnöke.
Az ételekhez szükséges nyersanyagok beszerezhetőek a Vámház körúti Vásárcsarnokban, az alagsorban.