Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Rómaiak! Sisakot fel!

Új közlekedési szabályt vezettek be Olaszországban, amely kötelezővé tette a robogókon is a bukósisak viselését. A nagysikerű „Római vakáció” című filmben Audrey Hepburn és Gregory Peck tette közismertté a „szél fújja a hajamat” olasz motorozási stílust. Most azonban már kötelező a mopedeken és a robogókon is a bukósisak viselése, s a szabálytalanság 190 dollár értékű bírsággal büntethető. Sok divatrajongó fiatalnak nem tetszik az új törvény, mert véleményük szerint a bukósisak elrondítja a frizurát. „Jó sorunk volt régebben”- nyilatkozta Marco Cirino. „Én egyetértek a törvénnyel, hordok is sisakot, csak ma otthon felejtettem”- mondta Emilio Campagna a Reuters Televíziónak. „Élvezem a szabadság utolsó perceit”- tette hozzá, miközben elrobogott. Az új törvény természetesen nem a divat ellen irányul. A halálos kimenetelű kismotorbalesetek számát szeretnék a hatóságok ezzel csökkenteni, 2010-ig mintegy 40 százalékkal. „Évente hétszázan halnak meg motoros balesetekben, ám 55 százalékuk életét megmenthette volna egy fejet védő bukósisak”- nyilatkozta Mauro Fabris közműkezelési államtitkár, aki a törvény hatályba lépésének napját Olaszország számára „történelmi jelentőségű” napnak nyilvánította. „Az olaszok elég önfejűek. Reméljük idejében megértik, hogy az egész értük van”- nyilatkozta Claudia Sassu közlekedési rendőrnő. (Reuters)


Körmeiket meresztgetik a szerb akciómacskák

Helyi lapok arról tudósítanak, hogy a szerbiai Kikindában új módszerhez folyamodtak a tolvajok. Tudniillik macskákat dobálnak fel a magasban kiteregetett tiszta ruhákra és függönyökre. A cicák karmaikkal ösztönszerűen belekapaszkodnak a textíliákba, és zsákmányostul visszapottyannak a tolvaj kezébe. A bűnözők célpontja egyelőre az első emelet magasságáig korlátozódott. Hogy a lepedőket, függönyöket hol értékesítik, arról nem szól a jelentés. (Telegraph)


Kitoloncolás előtt a spárga

Ha valaki Görögországban spárgát szed, könnyen gyanússá válhat. Évente mintegy 15 ezer idénymunkás - jórészt albán illegális bevándorló - dolgozik a görög spárgaföldeken. A To Vilma görög napilap értesülése szerint az ország északi részének polgármesterei azt kérték a hatóságoktól, hogy ne toloncolják haza az illegális albán munkásokat mindaddig, amíg a spárgaföldeken az aratás be nem fejeződik. A földtulajdonosok számára hasznos munka mellett azonban a bűncselekmények ugrásszerű növekedése is az illegális bevándorlók számlájára írható. Egy helyi rendőrfőnök szerint sok földtulajdonos csak a spárgaszüret befejeztével adja át illegális munkásait a hatóságoknak. (Reuters)


Flounder új otthona

Flounder, a nem éppen szalonképes beszédű papagáj, biztos otthonra talált az örökbefogadásokról ismert Charlotte városában. „Ez a madár megnevettet minket, és mivel itt az öröm hiánycikk, ezért megtartjuk őt” - mondta Patti Lewis, a charlotte-i emberbarát szervezet alapítója és elnöke. Floundert előző tulajdonosai sok káromkodásra tanították meg, így a társaság nem akarja, hogy valaki más fogadja örökbe a madarat. Lewis attól tart, ha bárki megkérdezné, hogy hol lehet ilyen papagájt venni, az új tulajdonos azt felelné, hogy a Humán Társaságnál. (USA Today)