Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Halálos játék

Szerda éjszaka két Leeds Uni-ted-szurkolót késeltek halálra Isztambul belvárosában, miután brit fanatikusok összetűzésbe keveredtek a török Galatasaray híveivel. Tizenegy embert szállítottak kórházba vágási sérülésekkel és zúzódásokkal.

A helyi NTV beszámolója szerint az angol szurkolók éppen egy bárból távoztak Isztambul szórakozónegyedében, amikor szembekerültek a Galatasaray fanatikusaival. A véres csetepatét a britek kezdték: egy leedsi drukker sértő módon fordult egy ott parkoló kisbusz utasaihoz. A rendőrség 25 személyt (köztük briteket) vett őrizetbe.
Az eset után gyászba borult Leeds városa. Az angol szurkolók folyamatosan keresik fel a United stadionját, hogy virágokkal emlékezzenek meg a tömegverekedésben halálos sebesülést szenvedő drukkerekről.
Csütörtökön Tony Blair miniszterelnök is véleményt nyilvánított a tragédiáról.
„Másokhoz hasonlóan a miniszterelnök úr is borzalmas incidensként értékelte az isztambuli eseményeket. Mi is csatlakozunk azokhoz, akik nyugalomra intenek” - jelentette ki Blair szóvivője.
Ray Fell, az LU szurkolói klub vezetője szerint az eset rettenetes napként vonul be
a Leeds United történetébe: „Gondolatban azoknak a szurkolóknak a családjaival vagyunk, akik elveszítették fiukat. Futballmérkőzésre utaztak és már sohasem térnek haza”. A megrendült szurkolók gyászszalagot helyeztek el a 37 éves Christopher Loftus és a 40 éves Kevin Speight emlékére.
Steve Gill szurkoló egy frissen vásárolt Leeds-pólóval a kezében beszélt érzéseiről: „Úgy gondolom, hogy el kellett jönnöm a stadionhoz, és ki kell fejeznem együttérzésemet. Feleségemmel együtt sírtam, s azt hiszem, ezzel nem vagyok egyedül. Már beszéltem barátaimmal, s valamennyien ugyanazt gondoljuk.”
Gill a tragédia bekövetkeztéért Törökországot hibáztatta, szerinte ugyanis nem meglepő, hogy egy ilyen országban ilyen dolog megtörténhet.
Az Elland Road-i stadion előtt a Liverpool és a Swansea rajongói is képviselték magukat, illetve a nagy rivális Manchester United hívei is.